Komentaja rannikkolaivastosta paljastaa: Näin Baltic Princessiltä tippuneen salolaismiehen jäljille päästiin – käytössä oli miinantorjuntaan erikoistuneita huippuvälineitä

Tällä huippuluotaimella päästiin hukkuneen jäljille 0:35
Katso video: Tällainen on Remus 100 AUV

Baltic Princess -risteilijältä tippuneen salolaismiehen ruumis löytyi viime viikolla 30-50 metrin syvyydestä läheltä Nauvoa. Hukkuneen jäljille päästiin miinantorjuntaan tarkoitetulla huippulaitteella.

18-vuotiaan miehen ruumiin etsinnässä Turun saaristossa hyödynnettiin edistyksellistä Remus 100 AUV -miinantorjuntajärjestelmää.

Remus on ikään kuin pienikokoinen vedenalainen kulkuväline, joka edetessään piirtää karttaa pohjasta.

Rannikkolaivaston 4. miinantorjuntalaivueen komentaja Mika Raunu kertoo Remuksen olevan kaikin puolin edistyksellinen järjestelmä.

– Remus ohjelmoidaan, jonka jälkeen se lähtee toteuttamaan tehtäväänsä. Se kykenee menemään pinnan alla suunniteltua reittiä pitkin ja tarpeen vaatiessa väistämään kiviä, hylkyjä tai mitä tahansa, Raunu kuvailee.

Kun laite etsii, alkaa se tuottaa ns. viistokaikukuvaa, jolla saadaan mahdollisimman tarkkaa profiilia vedenpohjasta. Kaikkea tätä kuvamateriaalia analysoi ihminen.

Raunun mukaan ilman Remuksen kaltaisia järjestelmiä ruumista olisi hyvin paljon vaikeampi löytää.

– Teoriassahan olisi sinne voinut sukeltajat lähettää pohjaa pitkin etenemään, mutta olisi ollut aikaa vievää hommaa. Järjestelmät ovat tuoneet nopeutta toimintaan, Raunu kommentoi.

Suomen pohjaolosuhteet ei helpoimmasta päästä

Raunu haluaa kuitenkin korostaa, että ilman rannikkolaivaston kattavaa tietämystä Suomen alueen merenpohjasta, Remuksesta ei olisi ollut juurikaan hyötyä.

Asiaa alleviivaa se tosiasia, että Suomen merenpohja on kaikin puolin todella vaikeamaastoista ja vaihtelevaa.

– Meillä on todella hankalat olosuhteet merenpohjassa. Se on vähän kuin kävelisi metsässä: hehtaarin alueella voi olla suota, kalliota, vähän kaikkea. Tilanne on ihan toinen kuin esimerkiksi Viron rannikolla, Välimerellä tai Englannin kanaalissa.

Komentajan mukaan Nauvon tehtävässä oli maastollisesti kuitenkin mukana onnea.

– Pohja oli kohtuu kovaa ja tasaista. Sanotaan, että tuolla alueella olosuhteet olivat oikein otolliset löytymiselle.

Sopii moneen käyttöön

Niin kuin Remus 100 AUV -järjestelmän käyttö ruumiin etsinnässä todistaa, on hyvin monella puolustusvoimien järjestelmällä muitakin käyttömahdollisuuksia, kuin varsinaiset Suomen puolustamiseen liittyvät tehtävät.

Raunun mukaan Nauvon kaltaiset tapaukset eivät ole rannikkolaivaston päätehtäviä, mutta kalusto on tarpeen vaatiessa toki käytettävissä viranomaisavussa.

– Meidän suorituskyky on tarkoitettu alunperin Suomen puolustamiseen mutta jos meillä on mahdollisuus tuottaa jotain tällaista oheishyötyä yhteiskunnalle tai viranomaisille, niin tottakai laitteistot ovat käytettävissä.

Lue myös:

    Uusimmat