Rankkasateen aiheuttama tulva vaurioitti ratapenkkaa Jyväskylässä, junia on korvattu linja-autoilla

Rankkasateet aiheuttivat tulvia pitkin Oulua – pelastuslaitoksella ollut kiireinen aamu: ”Oli tosi kova sade” 0:31
Tällaisia tulvia rankkasateet aiheuttivat Oulussa tänään.

Rankkasateen aiheuttama tulva on vaurioittanut ratapenkkaa Jyväskylässä, ja junia on korvattu linja-autoilla. Oulussa voimakkaat sateet ovat saaneet kadut tulvimaan 

Henkilöjunaliikenteen Jyväskylän ja Pieksämäen välillä aamuyöllä katkaissut ratavaurio on saatu nyt korjattua, ilmoittaa VR. Junaliikenne on palautumassa normaaliksi.

Pieniin myöhästymisiin on VR:n mukaan kuitenkin vielä syytä varautua.

Jyväskylän ja Pieksämäen välillä on korvattu tänään henkilöjunavuoroja bussikuljetuksilla.

Rankkasateen seurauksena Jyväskylän ratapihan itäpäässä vaurioita kärsivät sekä junaraide Pieksämäen suuntaan että tavaraliikenteen raide Äänekosken suuntaan.

– Vesi oli syövyttänyt ratapenkkaa siten, että kiskot eivät olleet riittävän tukevasti junaliikenteelle, liikennepäällikkö Timo Hämäläinen rataliikennekeskuksesta kertoi STT:lle.

Vauriopaikan päälle pysähtynyt tavarajuna saatiin siirrettyä pois aamupäivän aikana.

Vesisateet rajuimmillaan myöhään eilisiltana

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Jyväskylän vesisateet olivat rankimmillaan myöhään eilen illalla kello 22:n jälkeen ja puolenyön aikoihin. Jyväskylän lentoaseman havaintoasemalla mitattiin vuorokauden aikana 25 millimetrin vesisateet.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Pyry Poutasen mukaan sateet ovat tulleet Jyväskylässä niin lyhyessä ajassa, että taajamatulvat ovat olleet yleisiä.

– Jos sellainen (vesisade) kymmenenkin millimetrin tuntivauhdilla tulee taajama-alueelle, niin hulevesiverkosto ei ehdi vetää niin nopeasti. Se on Jyväskylässä se, mitä siellä on tapahtunut, Poutanen kertoo STT:lle.

Oulussa kaikki alikulut tulvivat aamulla

Oulussa varhain tänään aamulla rankkasade sai katuverkon tulvimaan ja aiheutti runsaasti haittaa liikenteelle. Pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle, että aamulla kaupungin kaikki alikulut tulvivat ja muuallakin Oulussa tulvavesi nousi kaduille.

Päivystävä palomestari Marko Kemppainen kertoi, että pelastuslaitos sai aamukuuden jälkeen kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä Oulussa. Esimerkiksi Tuiran Valtatiellä useita autoja oli jäänyt kiinni veteen. Tulvavettä oli runsaasti myös niin sanotussa Miljoonamontussa eli Tulliväylän ja Kuusamontien risteyksen luona.

Vettä oli kaduilla paikoin jopa 50–70 senttimetriä. Kevyen liikenteen väylillä oli muutamassa montussa jopa kahta metriä vettä, Kemppainen kertoi.

– Tällä kertaa tuli poikkeuksellisen paljon vettä poikkeuksellisen lyhyessä ajassa. Ei kukaan kollegoistakaan muista, että Oulun kaupungissa olisivat kaikki alikulut tulvineet näin totaalisesti koskaan ennen. Tähän on sattunut joku poikkeuksellisen voimakas sadealue, Kemppainen sanoi.

Kello kahdeksan jälkeen aamulla tulvavesi oli jo laskemaan päin.

Jyväskylän suunnalla "aikamoinen valoshow"

Oulussa voimakkaimmat sateet saatiin aamukuuden aikoihin. Meteorologi Poutanen kertoo, että Oulun havaintoasemalla mitattiin aamulla 16 millimetriä vesisadetta tunnin aikana.

– Voidaan kyllä puhua voimakkaasta rankkasateesta.Oulunsalossa Pellonpään havaintoasemalla puolestaan oli kirjattu 25 millimetriä sadetta tämän vuorokauden aikana aamupäivään mennessä. Paikoin sateita on voinut tulla vielä enemmänkin.

– Tällaiset kuurot ovat hyvin paikallisia ilmiöitä. Jossain lähialueilla on voitu säästyä sateilta ihan kokonaankin, Poutanen sanoo.

Kaakkois-Suomeen eilen alkuillasta rantautunut saderintama toi mukanaan myös voimakkaita ukkosia.

– Varsinkin tuossa Jyväskylän suunnalla on puolenyön aikaan on ollut aikamoinen valoshow.

Poutanen kertoo, että eilen oli tämän kevään toistaiseksi kovin salamointipäivä. Eilisen vuorokauden aikana kirjattiin noin 7  200 maasalamaa.

–Se on ihan jo kova salamamäärä yhdelle vuorokaudelle toukokuussa, Poutanen luonnehtii.

Sateiden ehtiessä Oulun seudulle olivat ukkoset jo rauhoittuneet, vaikka vettä tuli yhä voimakkaasti taivaalta.

– Muutama salamanisku on räpsähtänyt, Poutanen kertoo. 


Lue myös:

    Uusimmat