Mainos

Rankan uutisen kertominen lapsille elämän vaikein teko – syöpäsairas äiti: "Voin pahoin joutuessani lausumaan ne sanat"

Syöpädiagnoosin kuuleminen on vaikea paikka, mutta siitä kertominen läheisille voi olla vieläkin vaikeampaa. 

Tämä on asia, jonka 35-vuotias Deborah James joutui kokemaan vakavan syöpädiagnoosin kuultuaan. Äiti joutui kertomaan kahdelle alle kymmenvuotiaalle lapselleen sairastavansa vakavaa sairautta, joka saattaisi viedä äidin lastensa luota aivan liian aikaisin.

Sen jälkeen, kun äiti sai kuulla sairastamansa suolistosyövän edenneen neljänteen vaiheeseen, hän on käynyt läpi useita suolisto- ja keuhkoresektioita, joissa kasvaimia on pyritty poistamaan. Vaikka resektiot ja kemoterapiahoidot ovat olleet rankkoja, asiasta kertominen lapsille oli äidin mukaan jotain vieläkin pahempaa. Se on ollut hänen tähän astisen elämänsä vaikein teko. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Voin pahoin joutuessani lausumaan ne sanat tiedostaen täysin, mitä se voisi tarkoittaa heidän tulevaisuudelleen, äiti kertoo.

Asioita ei voi lykätä enää tulevaisuuteen

Lapset olivat aluksi iloisia kuullessaan, että äiti ei menisi töihin vähään aikaan, vaikka äiti yrittikin selittää heille, että hän saattaisi olla hieman väsynyt ja sairas. Vaikka lapset olivat toiveikkaita, äiti kertoo yhdeksänvuotiaan Hugo-pojan olleen huolissaan syövän leviämisestä ja siitä, mitä jos lääkkeet eivät toimisikaan.

– Kerroin heille, että minulla on parhaat mahdolliset lääkärit, jotka tekevät eteeni kaikkensa – ja uskoin tähän myös itsekin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vielä puoli vuotta sitten Deborah oli uraäiti, joka teki töitä kellon ympäri ja priorisoi työn perheen ja terveyden edelle. Sairaus on opettanut hänelle, mitkä asiat elämässä todella ovat tärkeitä, ja hän haluaa opettaa tämän myös lapsilleen.

Nyt hän keskittyy luomaan lastensa kanssa ihania muistoja, sillä mitä tahansa tulevaisuus tuokaan tullessaan, lapset voivat aina palata näihin hetkiin ja muistaa kaiken sen rakkauden, joka heidän välillään vallitsi.

Hän haluaa tehdä lastensa kanssa kaikkia niitä asioita, joita hän ajatteli tehdä heidän kanssaan sitten joskus tulevaisuudessa. Kun tulevaisuudesta ei ole takeita, asiat täytyy tehdä nyt. 

Opettaa lapsiaan nauttimaan elämästä

Hetkessä elämisen lisäksi äiti on oppinut myös sen, että elämä ei saa olla liian vakavaa. Nykyisin heillä syödään enemmän roskaruokaa, nauretaan, maalataan, opetellaan tanssimaan ja tehdään enemmän asioita, jotka saavat onnelliseksi. Ollaan rakastavia ja ystävällisiä toisille.

– Jos en näe heidän kasvavan, haluan heidän muistavan minut hauskana äitinä, joka opetti heitä ottamaan elämästä kaiken irti tarttumalla siihen kaksin käsin ja uskomalla, että kaikki on mahdollista, Deborah toteaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Valitettavan monta kertaa vasta vastoinkäymiset opettavat, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tämän vuoksi elämästä tulisikin nauttia joka hetki – olipa sitten sairas tai ei. 

Lähde: GoodtoKnow

***

9:00

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja