Ramin rakas hippibussi varastettiin yön pimeydessä – alkoi suunnaton somejahti, takaa-ajo huipentui pellon reunalle: "Siinä kohtaa hän oli nalkissa..."

6:15
Katso video: Volkswagen esitteli tulevaisuuden Kleinbusin!

Turkulainen Rami Lehtinen heräsi eilen surulliseen tietoon kuullessaan, että hänen rakas Volkswagen Kleinbus-hippibussi oli varastettu yön aikana. Perjantaisena aamuna hän ei vielä arvannut, minkälainen somejahti ja trilleri miestä kuitenkin odottaisi.

Kaikki sai alkunsa, kun Lehtinen vastaanotti auton talvisäilytyspaikalta puhelun. Yölliset valvontakameran kuvat olivat paljastaneet kylmän viileästi tehdyn varkauden.

– Katsoin, että varkaus oli tehty niin ammattitaidolla, että auto on nyt kontissa ja odottaa rahtivuoroaan Viroon ja sieltä etelään. Loppu ei mennyt varkaan osalta niin kuin Strömsössä. Siitähän tulikin mielenkiintoinen someseikkailu, Lehtinen kertoo.

Eletään perjantaiaamua ja Lehtinen on murheen murtama mies. Hänen vuonna 1994 kesäautoksi 3000 markalla ostettu Volkswagenin Kleinbus vuosimalliltaan 1979 oli kulkenut miehen mukana nuoruuden surffailureissuilla ja myöhemmin perheen lomamatkoilla. Nyt auto oli varastettu ja mies päivitti tuntomerkit Facebookiin vihjeiden toivossa. Samaan aikaan poliisi suoritti hallilla teknistä tutkintaa, DNA-testejä sekä teki ilmoituksen satamiin ja Schengen-alueelle varastetusta ajoneuvosta.

– Hetken päästä Facebookista tuli ensimmäinen havainto yön ajalta. Auto oli nähty ajamassa Tampereen suuntaan. Siinä kohtaa hyppäsin autoon ja lähdin katsomaan sieltä suunnalta kaikki teollisuushallit, koska arvelin että niillä seuduilla saattaisi olla halleja, joista osaa voitaisiin käyttää hämäriin puuhiin.

Pakokehä alkoi sulkeutua

Seuraava vinkki tuli Aurasta. Sitten puhelin soi ja auto oli nähty Riihivuorella.

– Siinä oli vauhtia, mielenkiintoisia tilanteita ja käänteitä. Ajat, puhut puhelimessa poliisin kanssa ja samalla vinkkejä tulee. Välillä pysähdyt miettimään, mitähän nyt.

Lopulta vinkkien perusteella saatu etsintäalue oli jo niin iso, ettei Lehtisellä ollut aavistustakaan, mihin suuntaan hän lähtisi. Lehtisen poika kierteli Turun alueella, kun puolestaan hänen puolisonsa oli asettunut Ikaalisten suunnilla passiin neljän tien risteykseen. Varkaan pakokehä alkoi sulkeutua.

Ratkaiseva vihje kaupan pihalta

Sitten tuli ratkaiseva vihje, josta someseikkailu ja varkaustrilleri vasta toden teolla käynnistyi.

– Auto oli bongattu Suodenniemellä kaupan pihasta kahden eri havainnon voimin. Minulle soitti kaupassa asioinut äiti ja hänen aikuinen lapsensa, jotka olivat kotiin mentyään huomanneet Facebook-ilmoituksen ja muistaneet samaisen auton kaupan pihalla. Aikuinen poika ryntäsi autoonsa ja ajoi takaisin kaupalle.

Pirkanmaan Suodenniemellä kaupassa asioiminen oli koitunut varkaan kohtaloksi. Vielä ratkaisevamman virheen hän teki kuitenkin seuraavaksi.

– Avulias mies lähti ajamaan varkaan perässä ja soitti samalla poliisit. Porin suunnilta lähti partio kohti tapahtumapaikkaa. Varas kuitenkin tajusi varmaan siinä kohtaa, että häntä seurataan ja teki ratkaisevan virheensä. Hän ajoi maatilan pihalle, vaikka suoraan ajamalla hän olisi tullut metsäpolun viereen ja päässyt ehkä pakoon. Maatilan pihalla ei ollut muuta pakosuuntaa kuin pelto. Siinä kohtaa hän oli nalkissa ja naamioitui ojaan.

Poliisi vahvistaa tapahtuneen

Pellolle kadonnutta miestä etsittiin poliisin, maatalon isännän ja takaa-ajajan voimin. Karkulaista ei kuitenkaan tuntunut löytyvän, koska tämä oli myllertänyt syvälle ojaan.

– Jonkin aikaa ojassa myllerrettyään hän oli lopulta noussut ylös, jolloin isäntä oli nähnyt hänet. Siinä kohtaan hän oli antautunut, koska oli todennäköisesti todennut, että on parempi antautua, kun ei ole muuta suuntaa kuin aukea pelto ja takana ovat poliisit ja muut ihmiset.

Mies napattiin poliisin toimesta kiinni. Lounais-Suomen poliisilaitokselta vahvistetaan MTV Uutisille kiinniotto. Tapausta tutkitaan parhaillaan.

Kiittelee poliisia ja somekansaa

Lehtinen haluaa kiitellä poliisin aktiivista toimintaa varasjahdissa. Kiitoksen saavat myös aktiiviset ihmiset sosiaalisessa mediassa.

– Varsinais-Suomen päässä oli koko ajan neljä poliisin yksikköä passissa. He olivat todella apuna, ainoastaan vuoronvaihdon aikaan poliisi oli liikkeellä pienemmillä voimilla.

Lehtinen on kiitollinen sosiaalisessa mediassa somejahtiin osallistuneille ihmisille, joiden aktiivisuuden avulla varas saatiin lopulta kiinni.

– Sosiaalisessa mediassa tapauksen ympärille heräsi niin suuri yhteisöllisyys, apu, jakaminen ja mukana eläminen. Varsinkin tässä ajassa tämä on niin hienoa. Julkaisuni sai 6000 jakoa, kiitos ihmisille, sillä apu mahdollisti, että auto saatiin takaisin, Lehtinen kiittelee.

”Hippibussi” saapui tänään takaisin Turkuun hinausauton kyydissä.

– Vakuutusyhtiö antoi autolle hinausluvan maanantaille, mutta Suodenniemellä tuntuu olevan niin kiinteä ja yhtenäinen henki kyläyhteisössä ja tämä aihe oli niin kuuma peruna, että paikallinen hinausyrittäjä päätti tuoda auton jo tänään Turkuun arkihinnalla, jotta auto ei jäisi ilman valvontaa.

Tosin paluumatka ei sujunut täysin ongelmitta. Poliisi pysäytti erikoisen menopelin kuljetuksen ja somessa tulvi viestejä: Varastettua autoa kuljetetaan nyt hinausautolla! Poliisi halusi vain varmistaa, että varastetuksi ilmoitettua autoa oltiin siirtämässä luvallisesti.

– Kyllä siitä autosta on pidetty nyt niin paljon huolta. Täytyy jutella autolle, että tänä kesänä et sitten ryhdy vaatimaan 98-superbensaa tai halua joka päivä pesulle, Lehtinen nauraa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja