Rakkaus ei tuo avio-onnea? Eroekspertti tyrmää rakkausliitot

Avioliitoista ja niiden lopuista lukuisia teoksia kirjoittanut Susan Pease Gadoua uskoo, että rakkauden varaan rakennetussa avioelämässä ei ole järkeä. Hän listaa kolme syytä, miksi rakkaus ei tee liitosta onnellista.

Avioeroihin erikoistunut terapeutti Susan Pease Gadoua kyseenalaistaa Psychology Todayssa julkaistussa artikkelissaan käsityksemme rakkausliitoista. Gadouan mukaan romantiikan merkityksen voimistuminen ihmissuhteissa on heikentänyt avioliiton asemaa instituutiona. Jos tähtäimessä on pitkä ja tasapainoinen liitto, tulisi yhteiselon hänestä perustua muille tunteille kuin rakkaudelle.

Gadoua ei myöskään ajattele, etteivät muut kuin rakkaudesta solmitut liitot olisi onnellisia. Päinvastoin – hän arvelee, että tällaiset järkiliitot voivat olla paitsi onnistuneempia myös onnellisempia kuin rakkauden sokaisemina solmitut. Gadoua perustelee ajatuksiaan kolmella väittämällä:


1. Rakkaus on muuttuva tunne


Rakkaus voi loppua yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin. Kun rakastumisen tunne on hiipunut, mitä jää jäljelle? Jos rakkaus on ollut  ensisijainen yhdessä pitävä voima, suhde joko loppuu tai muuttuu huonoksi.


2. Rakkaus ei ole tarpeeksi vahva perusta


Rakkaus voi olla toki vahvaa, mutta koska se on katoavaista, se ei yksin riitä pitkäaikaisen suhteen pohjaksi - etenkään, jos kuvaan kuuluu lapsia. Rakkauden varaan rakennettu yhteiselämä on aina vaarassa sortua.


3. Rakkaus ei ole kaikki mitä tarvitset


Ihmiset rakastuvat rakkauden tunteeseen ja siksi luulevat sen yksin kantavan. Kestävään ihmissuhteeseen tarvitaan molemminpuolista kunnioitusta, yhteisiä päämääriä ja yhteensopivuutta paljon enemmän kuin rakkautta.

Kaikki haluamme rakastaa ja olla rakastettuja, mutta vahvan ja terveen suhteen resepti voisi pitää sisällään kupillisen kunnioitusta, kupillisen yhteisiä päämääriä, kolme kupillista yhteensopivuutta, ruokalusikallisen rakkautta ja ripauksen vetovoimaa mausteeksi niin halutessaan.

Lähde Psychologytoday.com

Loppuiko rakkaus? Näin selviät ehjänä erosta

Rakkauden loppumisen ei tarvitse olla tragedia, vaan se voi edustaa uutta alkua. Katso avioerosta kirjan kirjoittaneen Johanna Muuraiskankaan vinkit siihen, miten erosta selviää ehjänä eteenpäin.

Kokonaisena avioeron jälkeen. 26:57

Mikä sinusta on onnistuneen liiton salaisuus? Kommentoi alle!

Lue myös:

    Uusimmat