Rakennusteollisuus: Pimeitä työntekijöitä - kaikkea ei kerrota verottajalle

Yhä paljon pimeää työvoimaa 2:11

Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan kaikkea ei kerrota, koska rakennusyritykset luulevat ettei verottaja valvo.

Harmaan talouden torjuntakeinot ovat tehonneet, mutta suurimmat valvonnassa havaitut puutteet ovat yhä ulkomaisen työvoiman alipalkkauksessa.

– Yli puolet Rakennusteollisuus RT:n talonrakennusalan jäsenyrityksistä arvioi, että harmaa talous on vähentynyt viiden viime vuoden aikana, sanoo Kari.

Uusin työkalu harmaan talouden taistelussa on kuukausittaiset työmaailmoitukset työntekijöistä.  Aiemmin työtekijät ovat jo saaneet veronumerot ja kuvalliset kortit.  

Kuukausittaisilla ilmoituksella viranomaiset saavat lakia rikkovat työntekijät ja yritykset kiinni nopeammin.

Kymmeniä tuhansia pimeitä työntekijöitä

Rakennusteollisuuden arvio työmaiden työntekijöiden määrästä on ollut jopa 180 000, mutta verottaja on saanut ilmoituksen vain 135 000 työntekijästä. Näistä 20 000 kotipaikka on ulkomailla. Näiden lukujen mukaan pimeitä työntekijöitä näyttäisi olevan kymmeniä tuhansia.

– Sitä on vaikea arvioida, kuinka monesta työntekijästä ei ole tehty ilmoitusta.  Varovainen arvio on, että tuommoinen 20 - 30 prosenttia on vielä jättänyt ilmoittamatta, sanoo ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta.

Rakennusteollisuuden liiton mukaan yksi syy on tietämättömyys ilmoitusvelvollisuudesta.

 – Varmaan siinä on myös toivoa siitä, että ei tätä kukaan valvo, lisää Kari.

Verottaja tutkii tuhansia epäselviä tapauksia

Verottajan valvontaiskuissa puutteita tietojen antamisessa on löytynyt joka toiselta työmaalta. Verottaja on ajanut saamiaan tietoja ristiin. Joka kuukausi on löytynyt 6000 - 10 000 epäselvää tapausta, joita viranomaiset selvittävät.

Wulffin mukaan verottaja ryhtyy jatkossa määräämään laiminlyöntimaksuja, jos tiedot eivät pidä paikaansa.

– Tässä alkuvaiheessa oli kevennetty menettely, jolloin tiedot saattoi antaa puutteellisesti. Nyt pikkuhiljaa siirrytään normaalimenettelyyn, jostahallinen laiminlyönti paljastuu, niin jatkossa voidaan määrätä laiminlyöntimaksu.

Laiminlyöntimaksun suuruus riippuu rikkeen toistuvuudesta, työmaiden määrästä ja sopimusten suuruudesta. Törkeimmissä tapauksissa summa on 15 000 euroa yhdestä laiminlyönnistä.

Rakennusteollisuus uskoo, että viimeistään tämä herättää lainkuuliaiset yrittäjät.

Lue myös:

    Uusimmat