Rakastatko sinäkin tavaraa? Hullut hamstraajat -juontaja paljastaa mistä se johtuu!

Maanantaina 11.11. AVA-kanavalla alkavassa Hullut hamstraajat -ohjelmassa autetaan hamstraajia päästämään irti tavarapaljoudesta. Kuvauksissa kävi ilmi, että hamstraaminen on todellisuudessa paljon muutakin kuin tavaran haalimista.

Aggie MacKenzie kohtaa sarjassa ihmisiä, joilla on niin paljon ylimääräistä tavaraa, että he ovat piilottaneet sen varastoon. MacKenzie auttaa heitä käymään tavaravuorta läpi ja päästämään irti turhan tavaran aiheuttamasta taakasta.

– Tavaroita on kertynyt esimerkiksi avioeron tai vanhempien kuoleman seurauksena. Ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä tavaroille ja pyytävät apua.

Tavaroiden säilyttäminen on kallista puuhaa, sillä varaston vuokraaminen voi maksaa satoja puntia kuussa.

– He hankkivat varaston lyhyttä säilytystä varten, mutta lyhyt säilytys muuttuu pian pitkäaikaissäilytykseksi. Satoja puntia maksava varaston vuokra tekee valtavan loven kenen tahansa budjettiin.

Tavara voi näyttäytyä minuuden jatkeena

Tehdessään sarjaa, MacKenzie huomasi, että tavarat herättävät ihmisissä paljon tunteita.

– Tavaroita saatetaan jopa pitää minuuden jatkeena. Tällöin tavaran pois heittäminen voi tuntua siltä kuin heittäisi pois osan itsestään.

MacKenzie on sitä mieltä, että moni hamstraaja rakentaa tavaroilla suojamuuria itsensä ja maailman väliin.

– Kiinnitin huomiota siihen, että moni sarjan hamstraajista oli adoptoitu ja se sai minut miettimään. Ehkä heillä oli tunteissaan suuri kuilu, jota he yrittivät täyttää tavaralla. Tavaran avulla he loivat omaa tarinaansa ja uutta alkua, joten tavarasta eroon hankkiutuminen oli paikoin todella kivuliasta.

Tavara tuo turvaa

Tavaroista luopuminen voi olla vaikea prosessi. Tavarat luovat MacKenzien mukaan valheellisen turvan tunteen, josta on vaikea päästää irti.

– Ihmiset eivät tietoisesti ajattele tätä, mutta he uskovat, että kun vain pidän kiinni nykytilanteesta, mitään pahaa ei voi tapahtua. Toisaalta se, että roikkuu kiinni tavaroissa voi olla myös alitajuinen paino, joka estää pääsemästä elämässä eteenpäin. Kun tavaroista luopuu, tekee tilaa uusille kokemuksille.

Mackenzie sanoo, että ihmisten on erityisen vaikeaa luopua kuolleille vanhemmille kuuluneista tavaroista. Hän uskoo, että ihmiset ajattelevat tavaran olevan äidin tai isän jatke, josta olisi epäkunnioittavaa hankkiutua eroon.

– Tunne helpottaa, kun muistaa tavaran olevan vain tavara. Muistot ovat paljon tärkeämpiä.

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat