Rajavartiolaitos testaa miehittämätöntä kahdeksanmetristä ilma-alusta, MTV Uutiset seurasi pärinää Kirkkonummella – katso huikea video yläilmoista!

Hyppää Rajavartiolaitoksen testissä olevan Schiebel S100 -helikopterin kyytiin: Tältä yläilmoista näyttää 1:29
Hyppää Rajavartiolaitoksen testissä olevan Schiebel S100 -helikopterin kyytiin: Tältä yläilmoista näyttää

Rajavartiolaitos on saanut neljäksi kuukaudeksi testikäyttöönsä Euroopan meriturvallisuusvirastolta miehittämättömän ilma-alusjärjestelmän, Schiebel S-100 -helikopterin.

Euroopan meriturvallisuusvirasto tarjoaa eri tyyppisiä kauko-ohjattavia järjestelmiä EU:n jäsenvaltioiden käyttöön. Rajavartiolaitoksen mukaan miehittämätöntä ilma-alusjärjestelmää voidaan käyttää monipuolisesti erilaisiin rannikkovartiostotoimintoihin, käsittäen rajaturvallisuustehtävät merialueella. Järjestelmän soveltuvuutta Suomen merialueen olosuhteisiin testataan Rajavartiolaitoksen toimesta vuoden 2020 aikana.

Petteri Salli Suomenlahden Merivartiostosta kertoo MTV Uutisille, että kopteria käytetään operatiiviseen toimintaan, kuten tukena meripelastuksen ja ympäristövahinkojen torjuntaan.

– Kopteri kuvaa jatkuvasti, kun se on ilmassa, se tuottaa tilannekuvaa valvonnan tai esimerkiksi ympäristön vahingontorjunnan tarpeisiin, Salli kertoo.

Salli uskoo miehittämättömien ilma-alusten käytön kasvavan myös Suomessa eri viranomaisten keskuudessa.

– Trendi on sellainen, että näillä (ilma-aluksilla) pystytään tuottamaan lisäarvoa eri viranomaisten operatiiviseen toimintaan. Henkilökohtaisesti uskon, että näitä tullaan käyttämään eri viranomaisten toiminnassa tulevaisuudessa.

Kopterin siipien kärkiväli on kahdeksan metriä. Aivan kaikkeen ilma-alus ei kuitenkaan kykene, sillä sää on rajoittava tekijä.

– Nyt kun lähestytään myrskytuulia, se estää käytön, myös jos pilvet ovat matalalla, se rajoittaa käyttöä.

Jopa kymmenen tunnin lento

Viisi minuuttia ennen nousua Schiebel S-100:n moottorit käynnistetään koneiden lämmittämiseksi. Polttomoottorilla toimiva ilma-alus pitää kovaa meteliä, mutta meteli yltyy yhä hurjemmaksi, kun helikopteri nousee ilmaan. Yhden lennon kesto voi olla maksimissaan kymmenen tuntia. 

Valmistajan mukaan miehittämätön ilma-alus voi nousta ja laskeutua pystysuunnassa helikopterin tavoin. Laitetta voi käyttää niin päivällä kuin yöllä ja sen toimintasäde on 200 kilometriä. Ilma-aluksen maksiminopeus on 240 km/h. Sillä voi lentää -40 asteen pakkasesta aina +55 asteeseen asti. Laitetta ohjataan etänä maasta, ja sen käyttämiseen tarvitaan neljän hengen tiimi, joka koostuu lentäjästä sekä huoltohenkilöistä.

Katso myös video: Näin ilma-alus lähtee ilmaan

Merivartiosto testaa miehittämätöntä ilma-alusta – MTV tutustuu tulevaisuuden sotilasteknologiaan 6:25

Lue myös:

    Uusimmat