USU: Itärajapäätöksistä valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Yksi kuva puhuu puolestaan: näin Venäjä höynäyttää afrikkalaisnuoria Suomeen, vaikka raja on kiinni 3:44
Katso videolta, miksi Venäjän tarjoama reitti on afrikkalaiselle houkutteleva!

Valittajien mukaan itärajan sulkemispäätökset loukkaavat heidän liikkumisvapauttaan ja monia muita perusoikeuksia.

Hallituksen itärajapäätöksistä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kertoo Uutissuomalainen. Valittajat vaativat itärajan sulkemispäätösten kumoamista perustuslain vastaisina.

Uutissuomalaisen mukaan valittajat ovat Suomen kansalaisia ja kuuluvat Suomen venäjänkieliseen tai venäläistaustaiseen vähemmistöön tai ovat heidän perheenjäseniään. Valittajien mukaan itärajan sulkemispäätökset loukkaavat heidän liikkumisvapauttaan ja monia muita perusoikeuksia, muun muassa syrjinnän kieltoa.

Valitus on allekirjoitettu joulukuun 2. päivänä, ja se kohdistuu hallituksen marraskuussa tekemiin päätöksiin itärajan sulkemisesta.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen on saapunut myös valituksen täydentäminen. Se koskee valtioneuvoston 14. joulukuuta tekemää päätöstä sulkea Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat 14. tammikuuta asti.

Itärajan raotus jäi lyhyeksi

Itärajan rajanylityspaikat olivat kiinni ensin kaksi viikkoa, kunnes Niiralan ja Vaalimaan rajanylityspaikat avattiin 14. joulukuuta. Rajanylityspaikat päätettiin kuitenkin sulkea samana päivänä uudelleen kokonaan. Itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä perjantaina 15. joulukuuta kello 20.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) perusteli päätöstä sulkea raja sillä, että laiton maahantulo Suomen itärajalla oli jatkunut.

–  Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tekemien havaintojen ja saamien tietojen perusteella on selvää, että sääntöjen vastainen maahantulo on tapahtunut vieraan valtion viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta, hallituksen muistiossa perusteltiin.

Rajan ollessa perjantaina 15. joulukuuta auki Suomeen saapui Niiralasta ja Vaalimaalta yhteensä hiukan yli 200 turvapaikanhakijaa.

Lue myös:

    Uusimmat