Mainos

Rajavartijoiden työkiistaan ratkaisu tänään?

Sopua toivotaan vielä tämän illan aikana. Työriidan osapuolet kutsuttiin sovittelijan toimistoon valtiovarainministerin vedottua osapuoliin nopean ratkaisun löytämiseksi.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius on jättänyt rajavartijakiistassa ratkaisusuunnitelman. Osapuolten vastauksia odotetaan puoli kahteentoista mennessä. Mikäli molempien vastaus on myönteinen, Salonius jättää varsinaisen sovintoesityksen ja MM-kisoja koskevan työrauharatkaisun samantien. Hän odottaa niihin vastauksia samoin tänä iltana.

Neuvotteluja jatkettiin kello 16:sta lähtien jälleen. Illalla mukana oli myös STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Jos sopua ei synny, joutuu hallitus huomenna päättämään, täytyykö eduskunta kutsua koolle ensi viikolla käsittelemään rajavartiolakkoa rajoittavaa pikalakiesitystä.

Kiistan osapuolet olivat eilisiltana käyneet neuvotteluja julkisuudelta piilossa ja saaneet aikaiseksi ratkaisuehdotuksen. Työntekijöitä edustavan Rajavartioliiton hallitus kuitenkin hylkäsi sen. Työnantajapuolta eli rajavartiolaitosta edustavan kommodori Matti Möttösen mukaan Rajavartioliiton puheenjohtaja ja pääluottamusmies suosittelivat liiton hallitukselle eilen syntyneen ratkaisun hyväksymistä.

Kalliomäki puhutti osapuolia

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki tapasi tänään rajavartiolakon osapuolet. Tapaamisella ministeri halusi edistää kiistan ratkaisemista. Kalliomäki kutsui valtiovarainministeriössä pidettävään tilaisuuteen Rajavartioliiton ja rajavartiolaitoksen esikunnan edustajat.

Rajavartijakiistan neuvottelut katkesivat viime viikolla. Raja-asemien lakon on ilmoitettu jatkuvan 23. heinäkuuta saakka. Työtaistelun on tarkoitus edetä vaiheittain niin, että loppuvaiheessa mukaan tulisivat myös Helsinki-Vantaan lentoasema ja Helsingin satamat.

Rajavartijalakon suojelutyön rajat syyniin

Rajavartijalakon suojelutyön rajoja ryhtyy tänään selvittämään valtion virkariitalautakunta, jota johtaa oikeusministeriön kansliapäällikkö Kirsti Rissanen. Virkariitalautakunta arvioi, häiritseekö rajavartijoiden lakko vakavasti yhteiskunnan tärkeitä toimintoja.

Jos lakko lautakunnan mielestä vaarantaa turvallisuutta, se voi suositella työtaistelun lopettamista tai rajaamista. Suositukset eivät kuitenkaan sido kiistan osapuolia.

Virkariitalautakunta kutsuttiin koolle työnantajaa edustavan Valtion työmarkkinalaitoksen pyynnöstä. Lautakunnassa ovat edustettuina valtiotyönantajan lisäksi työntekijäkeskusjärjestöt.

Eduskunnan viime viikolla hyllyttämän, rajavartijalakon aikana tehtävää suojelutyötä laajentavan lakiesityksen jatko puolestaan selviää huomenna. Hallituksen on tuolloin määrä ilmoittaa, tarvitaanko eduskuntaa ensi viikolla koolle käsittelemään lakiesitystä.

Hallituksen esitys merkitsisi, että muihin kuin lakossa olevaan Rajavartioliittoon kuuluvat virkamiehet tekisivät rajavartioiden työt. Eduskunnassa kiistaa kirvoittaneella esityksellä on tarkoitus taata elokuussa Helsingissä järjestettävien yleisurheilun MM-kisojen turvallisuus.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.