Raiskaukset jäävät poliisilta piiloon

Vaikka raiskauksista tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta tehtyjen ilmoitusten määrä on noussut viime vuosina, jää valtaosa näistä rikoksista yhä piiloon.

Raiskausten kokonaismäärää on vaikeata arvioida, sillä poliisin tietoon tulee vain pieni osa raiskauksista tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta. Uhritutkimuksissa on pyritty selvittämään raiskauksien määrää, mutta niissäkin tulokset vaihtelevat sen mukaan mitä ja miten on kysytty. Kokonaismäärään vaikuttaa myös se, ovatko kyselyn vastaajat olleet halukkaita kertoneet kokemuksistaan.

– Haarukka piilorikollisuudessa voi olla 80-95 prosenttia, eli poliisin tietoon tulee muutamasta prosentista 15 prosenttiin raiskauksista. On selvää, että valtaosa raiskauksista jää piiloon. Esimerkiksi parisuhteessa tapahtuneista raiskauksista ei välttämättä tehdä ilmoitusta varsinkin, jos parisuhde jatkuu yhä, sanoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erityissuunnittelija Hannu Niemi.

Poliisille raiskauksesta tai sukupuoliyhdyntään pakottamisesta tehtyjen ilmoitusten määrä on noussut viime vuosina. Nousua selittää osittain vuoden 2011 kesäkuussa voimaan astunut raiskaussäännöstön tunnusmerkistöön tehty lakimuutos, jossa yhdyntä puolustuskyvyttömän, esimerkiksi sammuneen henkilön kanssa, muuttui seksuaalisesta hyväksikäytöstä raiskaukseksi. 

Ilmoitusten määrän lisääntymistä voi pidemmällä aikavälillä selittää raiskausrikosten rakenteellinen muutos, eli ulkomaalaisten tekemien rikoksen kasvu. Myös ilmoitusalttius on voinut kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat