Radioaktiiviset villisiat piinaavat Fukushimassa – tuhansia lahdattu

Radioaktiiviset villisiat haittaavat Fukushiman uudelleen asuttamista 0:36

Japanin viranomaiset valmistautuvat purkamaan evakuointimääräyksen neljässä Fukushiman lähikaupungissa, mutta asukkaiden paluulle on yllättävä este. 

Asiasta kertoo The New York Times

Fukushimassa sattui vuonna 2011 maaliskuussa vakava ydinvoimalaonnettomuus, kun maanjäristyksen nostattama tsunami aiheutti voimalassa tulipaloja ja räjähdysten sarjan. Viranomaiset yrittävät houkutella asukkaita palaamaan takaisin koteihinsa neljässä kaupungissa, jotka sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä onnettomuuspaikasta. 

Uudelleen asuttamisessa on monta ongelmaa, joista yksi on yllättävä: radioaktiiviset villisiat. 

Alueella käyskentelevissä villisioissa on havaittu jopa 300 kertaisesti turvallisena pidettynä rajaa enemmän radioaktiivista cesium-137:ää.Fukushimassa onkin aloitettu villisikojen lahtauskampanja. Vuodesta 2014 saakka on tapettu tuhansia yksilöitä. 

Viranomaiset ovat muutenkin huolissaan paikallisesta eläinkannasta, joka on vallannut alueen ihmisen lähdön jälkeen. Niiden arvellaan menettäneen pelkonsa ihmistä kohtaan, mikä voi johtaa hyökkäyksiin. 

Ainakin puolet Fukushiman lähialueiden asukkaista on ilmoittanut kyselytutkimuksessa, että he eivät halua palata takaisin kotiseudulleen säteilyn pelon takia. Evakuoiduilta alueilta on puhdistettu maata vuosien ajan. 

Lue myös:

    Uusimmat