Mainos

Radioaktiiviset sotamuistot huolena Balkanilla

Tanskassa epäillään, että italialaissotilaiden sairastuminen leukemiaan johtuisi radioaktiivisten ammustensirpaleiden keräämisestä sotamuistoiksi.

Sotilaiden muistoksi keräämät uraaniammukset saattavat osoittautua selitykseksi sille, että ainakin 18 Balkanilla palvellutta rauhanturvaajaa on kuollut leukemiaan. Kosovossa olleiden tanskalaisten pioneerijoukkojen komentajan Lasse Beck epäilee, etteivät italialaissotilaat ole voineet vastustaa kiusausta poimia maasta löytyneitä uraaniammuksia mukaan muistoksi, vaikka se olikin kiellettyä.

-Tanskalaisten valvomalla alueelta ei löytynyt juuri ollenkaan uraaniammuksia, kun taas italialaisten alueella niitä oli paljon, Beck kertoo.

Unep löysi uraania

Kosovon uraanijäännöksiä tutkineen YK-ryhmän johtaja Pekka Haavisto viittasi samaan ongelmaan BBC:lle lauantaina antamassaan haastattelussa.
-Lapset saattavat leikkiä näillä alueilla ja he voivat poimia maasta ammusten jäänteitä. Myös aikuiset keräsivät ammuksia muistoksi sodasta ja veivät niitä omiin huoneisiinsa - siten heillä on radioaktiivisen säteilyn lähde omassa kodissaan, Haavisto sanoi.

Haavisto kuitenkin korosti perjantaina STT:lle, että vanhojen uraaniammusten säteilypitoisuudet ovat hyvin matalia. Suurin riski altistua köyhdytetylle uraanille on välittömästi ammuksen räjähtämisen jälkeen, jolloin uraanipölyä on vielä ilmassa ja sitä saattaa kulkeutua hengitysteihin. Samanlainen tilanne saattaa tulla eteen, jos alueella aletaan purkaa miinoja räjäyttämällä tai jos uraaniammuksilla tuhottuun, suljettuna olleeseen panssarivaunuun mennään sisälle.

Haaviston mukaan köyhdytty uraani voi myös olla alueen asukkaille vaarallista, vaikka se ei enää säteilisikään. Uraania saattaa esimerkiksi liueta pohjaveteen ja silloin se toimisi elimistössä raskasmetallien tavoin.

YK:n ympäristöohjelman Unepin tutkimusryhmä vieraili Kosovon hyökkäyskohteissa marraskuussa. Se löysi jäänteitä köyhdytetystä uraanista kahdeksasta tutkimuskohteesta. Unep suositteli heti tuolloin kaikkien mahdollisesti saastuneiden alueiden eristämistä, kunnes lopullinen tutkimusraportti valmistuu helmikuussa. Alueita ei kuitenkaan ole suljettu tai edes merkitty mitenkään.

WHO ei löytänyt todisteita

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tänään, ettei se ole löytänyt todisteita kohonneesta syöpäriskistä Balkanilta eikä siitä, että sairaus liittyisi jotenkin ammuksien sisältämään köyhdytettyyn uraaniin. Tutkimuksia kuitenkin jatketaan.

Sekä Naton että EU:n edustajat kokoontuvat ensi viikolla asian tiimoilta. Useat maat, mm. Suomi, ovat ilmoittaneet tehostavansa omien rauhanturvaajiensa terveystarkastuksia.

(MTV3-STT-RB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.