Raakel Lignell järkyttyi Mosambikin-matkalla

Raakel Lignell matkusti Plan-kehitysyhteistyöjärjestön kautta miehensä Nicke Lignellin kanssa Mosambikiin.

Plan juhlii torstaina lokakuun 11. päivä kaikkialla maailmassa kansainvälistä tyttöjen päivää, jonka YK hyväksyi kehitystyöjärjestö Planin aloitteesta. Suomessa juhlat huipentuvat MTV3-kanavalla nähtävään suoraan konserttiin, jonka pressitilaisuudessa Raakel Lignell kertoi MTV3.fille kokemuksia Mosambikin-matkaltaan.

Lignell kävi matkalla läpi monia tunteita ja kertoo järkyttyneensä paikallisten elinoloista.

– Järkyttynyt olin totta kai, niitä hetkiä oli tosi monta. Sanoinkin, että ne äitiyden ilot ja huolet ovat hyvin samanlaisia joka paikassa, riippumatta elinpaikasta. Sitten tietysti sitä olisin halunnut, nousi sellainen ensireaktio, että olisi halunnut antaa vilttiä, huopaa ja vaatetta, mutta kyllähän se oikea auttaminen on sellaista, mikä perustuu niihin rakenteisiin ja perustaan. Pitkäjänteinen apu on sitä oikeaa auttamista, hetken apu on kuitenkin hetken apu.

Heikommista elinoloista huolimatta Lignell sai voimaa paikallisten sinnikkyydestä.

– Siellä oli sokea isoäiti, joka huolehti kolmesta pienestä lapsenlapsestaan. Lapsista pidettiin huolta, rakastettiin ja oltiin ylpeitä niistä lapsenlapsista. Se oli minulle sellainen tilanne, että ajattelin, että jos murunenkin tuollaisesta tahdonvoimasta olisi äideillä, kyllä tämä mantere tästä vielä nousee. Jos nykyajan vanhemmat menisivät käymään tuollaisissa olosuhteissa, niin ei ihan joka asiasta ruikutettaisi.

Kokemuksestaan innostuneena Raakel muistelee itse olleensa kova kasvattamaan koko kylän lapsia. Välillä naisen topakasta tyylistä ja sääntöjen latelemisesta on tullut sanomista naapureilta.

– Olin ihan kuuluisa siitä, että olin kylän kauhu. On ollut sellaisia tilanteita, että naapuruston äidit ovat tulleet lankoja pitkin, kun olen komentanut heidän lapsiaan. Olen aina sanonutkin naapuruston vanhemmille, että jos meille tulee meidän ruokaa syömään, niin se on silloin meidän säännöt. Toivon, että meidänkin lapsille sanotaan sitten niin muualla. Minun mielestä se kuuluu kaikille. Se on ihan älytöntä, ettei kukaan saisi sanoa kenellekään mitään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat