Raakana kiitos! Näin saat ruoasta enemmän vitamiineja ja hivenaineita

Loputun herkutteluhimo nosti raakaruoan suosioon ja mikäs siinä, raakana saamme ruoasta enemmän irti vitamiineja ja hivenaineita.

Raakaruoan suosio on kasvanut viime aikoina huimasti. Mistä raakaruoassa on oikein kyse ja miksi siitä on tullut niin suosittua?

Raakaruoaksi mielletään ruoka jota ei ole kypsennetty lainkaan. Noin 42-45 astetta on se raja minkä yli ei kuumentaessa saa mennä. Tällöin ruuasta tuhoutuu entsyymejä ja monia vitamiineja.

Vaikka keskittyisi ruokavaliossaan raakaruokaan, se ei tarkoita sitä, että kaikkien ruokien pitäisi olla raakaa. Ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja kertoo, että raakaruokaillessa yleensä noin 75 prosenttia tai enemmän ruokavaliosta on kypsentämätöntä.

Raakaruokavaliossa tuoreen ruuan määrä on siis suurempi kuin normaalisti. Halmetojan mukaan aiheesta on tehty joitain tutkimuksia, joiden mukaan esimerkiksi antioksidanttien saanti on tällöin korkeampaa.

Raakaruoan ajatus onkin siinä, että vihanneksissa, hedelmissä, siemenissä ja pähkinöissä olevat ravintoaineet eivät tuhoudu kuumentaessa. Kun syömme nämä raakana, saamme monissa tapauksissa enemmän terveyshyötyjä irti. Tämä ei ole kuitenkaan absoluuttinen fakta, vaan tiettyjen ruokien kohdalla kuumentamisella on luonnollisesti omat hyötynsä.

Raakaa ja kypsää sopivassa suhteessa

Raakaruokaa suositellaan välillä tukihoitomuotona moniin kroonisiin sairauksiin.

– Oman näkemykseni mukaan todennäköisesti eniten hyviä kokemuksia on saatu reumaatikoilla. Tämä johtuu todennäköisesti vahvasti kasvivoittoisen ruokavalion tulehdusta rauhoittavista vaikutuksista.

Halmetojan mielestä onkin hyvä olla tietoinen raakaruoan vaikutuksista jos on kroonisia sairauksia.

Halmetoja suosittelee kaikkia kokeilemaan raakaruokaa parantavana dieettinä parin viikon ajan. Se sopii kenelle vaan, kuka on kiinnostunut kehon ja mielen yhteydestä. Siinä syödään samoja raaka-aineita kuin normaalistikin mutta vain eri suhteessa.

– Omien kokemusteni mukaan raakaruokavalio herkistää ja energisoi kehoa erittäin tehokkaasti ja soveltuu perusterveelle ihmiselle hyvänä testiruokavaliona varsinkin kesällä.

Suosion syynä herkuttelu

Syy raakaruokainnostukseen on Halmetojan mukaan jälkiruokakulttuuri ja herkuttelun tarve. Tiedämme, että sokeri ja valkoinen vehnä eivät ole hyvästä, mutta haluamme kuitenkin syödä herkkuja. Raakajälkiruuat tuovat avun tähän. Ja hyvien jälkiruokareseptien myötä, ihmiset ovat tutustuneet muihinkin raakaruokaresepteihin.

– Kyllä raakaruuasta on tullut pysyvä ilmiö, se kun ei sodi mitään vastaan. Jo huippukahviloissakin saa raakakakkuja.

Myös allergikot ovat saaneet raakaruuasta avun, ruoissa kun ei ole viljatuotteita, maitoa tai kananmunia.

Raakaruokareseptejä:

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat