Mieli ja keho virkeäksi vihreällä

Kehon ja mielen hyvinvointi lähtee lautaselta. Suoliston kunto vaikuttaa mielenterveyteen, vihreiden ruokien syöminen kehon jaksamiseen.

Nautittu ruoka ei vaikuta vain kehon fyysiseen hyvinvointiin vaan myös henkiseen. Jotta saat mielen virkeäksi, ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja käskee laittamaan suoliston kuntoon.

– Meillä on kirjaimellisesti toiset aivot suolistossa. Esimerkiksi 90 prosenttia serotoniinista tuotetaan suolistossa, Halmetoja kertoo.

Suoliston hyvillä bakteereilla on iso merkitys, sillä ne vaikuttavat paljon meidän käyttäytymiseen. Halmetoja kehottaakin lisäämään ruokavalioon hapatettuja ruokia.

– Meidän pitäisi palauttaa hapatetut ruuat ja hyvät bakteerit ruokavalioon.

Halmetojan mukaan pelkkien maitohappobakteeria sisältävien ravinnelisien satunnainen käyttö ei riitä.

On myös olemassa täsmäruokia millä voi vaikuttaa mielenterveyteen mutta ne eivät vaikuta pitkäaikaisesti kuten suoliston hyvinvointiin tähtäävät ruuat.

Vaalea leipä, sokeri ja einekset eivät tue suoliston hyvinvointia, vältä siis niitä. Ne näkyvät myös iholla sen huonovointisuutena.

Energiaa vihreästä

Voimattomuuden tunne iskee välillä, ruokavaliolla on tähänkin iso merkitys. Vihreillä ruuilla saat keholle energiaa.

– Voimakkaiden vihreiden ruokien lisäämistä ruokavalioon ei voi tehdä liikaa.

Halmetoja toteaa, että meidän haaste on se, että syömme ravinneköyhää vihreää, kuten jäävuorisalaattia. Lisäksi emme pureskele ruokaa kunnolla ja ravinteet eivät pääse näin imeytymään.

Tässä apuun tulee tehosekoitin jolla pystyy parissa minuutissa tekemään viherpirtelön jolloin ravinteet pääsevät paremmin imeytymään. Heitä sekaan mitä tahansa kaupasta saatavaa vihreää, kuten basilikaa, minttua, avokadoa tai lehtikaalia.

Halmetoja kehottaa tutustumaan nokkoseen, myös kuivattuna. Sen ravinnearvot ovat hyvät ja halmetoja pitää sitä suomalaisena superfoodina.

Voimaa ja energiaa vieviä ruokia ovat taas muun muassa heikkolaatuiset öljyt ja rasvat, esimerkiksi friteeratut ruuat.

– Ne tukkivat soluaineenvaihdunnan ja happi ja ravinne eivät pääse imeytymään soluihin.

Vältä siis esimerkiksi donitseja ja naksuja ja tee itsellesi sen sijaan viherpirtelö.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat