Raakaa tekstiä huumepoliisiin sisäisessä muistiossa: "Voiko vitutukseen kuolla?"

Tunnelma Helsingin huumepoliisissa on henkilöstön mukaan räjähtämispisteessä. Laitoksen johdon mukaan kaikki työntekijät eivät kuitenkaan koe tilannetta samalla tavalla.

MTV Uutisten haltuun saamasta Helsingin poliisilaitoksen sisäisestä kokousmuistiosta selviää, että henkilöstö purki paineita toukokuun lopussa järjestetyssä henkilöstöpalaverissa rajuin sanankääntein.

Muistio on otsikoitu "Voiko vitutukseen kuolla". Lausahdus on lainaus työntekijän puheenvuorosta.

"Koetaan, että työpaikka on kuin hullujenhuone tai koelaboratorio, jossa testataan, kuinka paljon ihmistä voi rääkätä."

Muistion mukaan henkilöstö kärsii siitä, että yksikön entiseen päällikköön Jari Aarnioon liittyvät rikostutkinnat ovat leimanneet kaikki työntekijät sekä mediassa että poliisiorganisaation sisällä.

"Henkilöstö kokee, että koko henkilökunta on leimattu rikollisiksi, vaikka rikosepäilyt koskevat vain muutamaa. Tuntemus on se, että ihmisten koko työhistoria on liattu."

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Ismo Siltamäki sanoo, että muistio antaa todenmukaisen kuvan palaverissa käydystä keskustelusta. Hän kuitenkin korostaa, että koko henkilöstö ei jaa muistioon kirjattuja asioita.

– Tämä ei ole koko toimintalinjan kokemus, vaan muistioon kirjattiin voimakkaimmat reaktiot. Tilaisuus oli luonteeltaan tuulettava: jonkinlainen tulppa aukesi ja ihmiset purkivat tuntojaan, Siltamäki kuvaa.

– Muistio on "raakaluonnos" tilaisuudessa käsitellyistä asioista, eikä sitä ole tarkoitettu julkisuuteen. Kokouksessa puhuttiin asioista luottamuksellisesti, Siltamäki jatkaa.

"Ote järjestäytyneestä rikollisuudesta menetetty"

Muistiossa kritisoidaan ennen kaikkea keskusrikospoliisin tapaa tutkia huumepoliisin toimintaa Aarnio-vyyhtiin liittyen. Henkilöstön mielestä tutkinta olisi saatava valmiiksi ja annettava huumepoliisin henkilökunnalle työrauha.

Lisäksi henkilöstö kokee, että yksikkö on otettu mediassa ja poliisiorganisaatiossa erityiseksi silmätikuksi tutkintakeinojen laillisuuden suhteen.

"Mitään poliisiyksikköä ei ole tutkittu näin tarkkaan. Mikäli löydetään pienikin epäilys siitä, että jossain paperissa on rasti väärässä kohdassa, seurauksena on rikosilmoitus."

Henkilöstön mukaan yksikön tulokset ovatkin laskeneet osittain siksi, että tutkijat ja tutkinnanjohtajat ovat tulleet erittäin varovaisiksi pakkokeinojen käytössä.

"Huolellisuus on hyvä, mutta tutkinnan teho ei saa vaarantua ylivarovaisuuden johdosta."

Varovaisuuden ja työilmapiirin lisäksi yksikön tulokset ovat henkilökunnan mukaan heikentyneet myös henkilökunnan vaihtuvuuden takia: uudet työntekijät ovat motivoituneita ja päteviä, mutta aikaa kuluu, ennen kuin uudet tutkijat pääsevät kunnolla kiinni työhönsä.

"Olemme menettäneet otteen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta. Jutut ovat lähinnä katutasoa." 

Helsingin huumepoliisissa työskenteli Aarnion kiinniottamisen aikaan noin 70 poliisia. Näistä kolmisenkymmentä on hakeutunut yksiköstä muualle tai heidät on siirretty toisiin tehtäviin. Muutama on epäilyjen takia hyllytetty virastaan.

"Luvut eivät ole vertailukelpoisia"

Rikostarkastaja Ismo Siltamäen mukaan Helsingin poliisilaitoksen alueen viralliset tilastot eivät kuitenkaan kerro huumetutkintojen määrän putoamisesta. Törkeiden huumausainerikosten määrä on pysynyt samalla tasolla kuin ennen Aarnio-tutkinnan alkua.

Henkilökunnan mukaan nykyään käytössä oleva tilasto ei kuitenkaan ole vertailukelpoinen muutaman vuoden takaisiin tilastoihin.

"Julkisuudessa olleet tilastot sisältävät myös päivittäisjutut ja suurin volyymi tuleekin juuri niistä. Aikaisemmat tilastot sisälsivät vain Paljastavan rikostutkinnan toimintayksikön tulokset, joten ne luvut eivät ole vertailukelpoiset."

Siltamäen mukaan tuloksia tulee myös paljastavasta toiminnasta, eli varsinaisesta huumepoliisista.

– Toki sieltä tulee isojakin juttuja ja tälläkin hetkellä tutkinnassa on isoja takavarikkoja, hän sanoo.

"Kiinniotot kulminaatiopiste"

Huumepoliisin tilannetta on käyty Helsingin poliisilaitoksessa läpi useampaan otteeseen eri kokouksissa Aarnio-tutkinnan aikana.

MTV Uutisten tietojen mukaan tilanne huumepoliisissa oli välillä jo rauhallisempi, mutta huhtikuussa tapahtuneet kiinniotot nousivat eräänlaiseksi käännekohdaksi. Huumepoliisit otettiin kiinni kotoaan, vaikka rikoksen epäillään tapahtuneen jo vuosia aiemmin.

"Viimeisimmät kolmen poliisimiehen noudot kotoaan lastensa edestä olivat eräänlainen kulminaatiopiste. Jatkuva tutkinnan alla oleminen syö voimavaroja sekä julkisuudessa tapahtuva leimaaminen heijastuu myös perheisiin ja läheisiin."

Rikostarkastaja Siltamäen mukaan poliisilaitoksella tehdään töitä, että tilanne yksikössä helpottuisi. Hän myös vakuuttaa, että Helsingin poliisilaitoksen johto luottaa yksikön työntekijöihin, vaikka muistiossa tätä epäilläänkin.

– Kaiken kaikkiaan tämä negatiivinen julkisuus on ollut ahdistavaa ja jollain tavalla leimaavaakin. Kyllä kaikkien toiveena on, että tämä olisi mahdollisimman pian ohi ja pääsisimme keskittymään siihen työhön, jonka takia olemme tämän ammatin valinneet, rikostarkastaja Siltamäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat