Mainos

Raaka-aineiden hinnat jälleen ennätystasolla

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet takaisin vuoden 2008 ennätystasoille. Ainoa poikkeus on Euroopan suhdannelaitosten liiton AIECE:n markkinakatsauksen mukaan öljy, jonka hinta on yhä alempana kuin kahden vuoden takaisessa hintahuipussa.

Kaikki raaka-aineet kallistuvat AIECE:n euromääräisellä hintaindeksillä mitattuna tänä vuonna keskimäärin 35 prosenttia. Ensi vuonna hinnat laskevat markkinakatsauksen mukaan keskimäärin prosentin.

- Hintojen tasosiirtymä ylöspäin heijastaa pääasiassa raaka-ainemarkkinoiden muuttuneita perustekijöitä. Ennen muuta se johtuu Kiinan raaka-aineintensiivisen talouden noususta, kertoi raaka-ainetyöryhmän puheenjohtaja Paavo Suni Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta.

Maatalousperäisten raaka-aineiden ennustetaan kallistuvan tänä vuonna keskimäärin 35 prosenttia ja kääntyvän hienoiseen laskuun ensi vuonna. Elintarvikkeet kallistuvat AIECE:n raaka-aineryhmän arvion mukaan hieman hitaammin, tänä vuonna 14 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia.

Bensan hinta nousee

Rajuinta on teollisuuden raaka-aineiden kallistuminen. Niiden hinnat nousevat keskimäärin 50 prosenttia. Raakaöljyn ja kivihiilen hinta kallistuu ennusteen mukaan tänä vuonna keskimäärin 34 prosenttia. Se merkitsee myös bensiinin kallistumista.

Sijoittajien toiminta on työryhmän mukaan saattanut vaikuttaa hintakehitykseen. Spekulaatio ei AIECE:n raaka-aineryhmän arvion mukaan kuitenkaan ole hintojen nousun keskeisin tekijä. Pääsyy on nousevien talouksien voimakas raaka-aineiden kysyntä.

Raaka-aineiden hinnat voivat Sunin mukaan nousta odotettua enemmän, jos dollarin kurssi heikkenee ennakoitua voimakkaammin. Se nostaisi raaka-aineiden dollarimääräisiä hintoja, kun kasvu Aasiassa on vahvaa.

- Hintojen nousu nopeutuisi myös, jos kotimainen kysyntä vauhdittaisi Kiinan teollisuustuotannon odotettua nopeampaan kasvuun, Suni totesi.

Ennustettua vähemmän hinnat nousisivat, jos teollisuusmaiden kasvu hidastuu odotetusta. Se heikentäisi kasvunäkymiä myös raaka-aineintensiivisissä kehittyvissä maissa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.