Qatarin maakaasuvarannot eivät ratkaise Euroopan kaasupulaa – "Kaikki menee Aasian markkinoille"

Nesteytetyn maakaasun suurtuottajan Qatarin vienti suuntautuu yhä Aasiaan, Eurooppaan sitä liikenee vain vähän 2:28
Nesteytetyn maakaasun suurtuottajan Qatarin vienti suuntautuu yhä Aasiaan, Eurooppaan sitä liikenee vain vähän

Qatar on yksi maailman suurimmista nesteytetyn maakaasun tuottajista ja viejistä. Monet EU-maat hakevat korvaajia Venäjän maakaasuun, mutta qatarilaista maakaasua ei Eurooppan tänä talvena juurikaan tule. Qatarin vientisopimukset kohdistuvat paljolti Aasiaan.

Qatar jakaa maailman suurimmaksi sanotun maakaasukentän Iranin kanssa. Lähivuosina lisääntyvä tuotanto ei auta vielä vastaamaan kysyntään.

Edellisvuonna Qatarin tuotantokyky oli 77 miljoonaa tonnia nesteytettyä maakaasua.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan paljasti joidenkin EU-maiden riippuvuuden Venäjän kaasusta. Lisää tuontia haetaan muun muassa Yhdysvalloista, Algeriasta sekä Qatarista.

EU:n ja Qatarin välit ovat hyvät, mutta EU:n yhteishankinnat eivät ole yrityksestä huolimatta onnistuneet. Qatar haluaisi Euroopan kanssa pitkiä toimitussopimuksia.

– Luulen että ylimääräisiä kaasuvarantoja ei ole saatavilla. Kaikki oikeastaan menee Aasian markkinoille. Saksa on saanut neuvoteltua omia toimituksia, samoin Belgia, ja muutamat muut maat neuvottelevat, kertoo suurlähettiläs Pekka Voutilainen.

Tulevaisuudessa Qatar lisää kaasuntuotantoaan suurella North Field -kentällä, jossa on mukana eurooppalaisiakin yhtiöitä kuten Total ja Eni.

Voutilaisen mukaan North Field -kentän kaasut eivät tule nopeasti käyttöön, aikaisintaan vuonna 2025.

Lue myös:

    Uusimmat