Energiajärjestö IEA varoittaa Eurooppaa ensi vuonna uhkaavasta kaasupulasta

EU-johtajat pääsivät periaatesopuun kaasun hintakatosta – vaikutuksia myös Suomen energiahintoihin 1:45
Katso myös: EU-johtajat pääsivät viime kuussa periaatesopuun kaasun hintakatosta – vaikutuksia myös Suomen energiahintoihin

Euroopan maita uhkaa ensi vuonna vakava pula kaasusta, jos Venäjä katkaisee loputkin putkiviennistään ja Kiina kasvattaa nesteytetyn maakaasun (LNG) hankintojaan, varoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

IEA:n mukaan vaje voi nousta 30 miljardiin kuutiometriin. Kaasua tarvitaan sekä alueen talouden tarpeisiin että varastojen täyttämiseen ennen seuraavaa, vuosien 2023–2024 talvea.

Kaasuvarastot ovat nyt 95-prosenttisesti täynnä, mutta ensi vuonna niiden täyttäminen voi osoittautua selvästi vaikeammaksi.

Järjestön pääjohtaja Fatih Birol sanoi aikovansa keskustella tilanteesta huomenna perjantaina useiden Euroopan maiden hallitusten kanssa.

– Euroopan tulee tarttua toimiin välittömästi välttääkseen kaasupulan ensi vuonna. Soitamme hälytyskelloja Euroopan maiden hallituksille ja EU-komissiolle, Birol sanoi.

Kiina kilpailee kaasusta

Venäjä on leikannut rajusti kaasuntoimituksiaan Eurooppaan vastatoimena talouspakotteille, joita Euroopan maat ovat sille asettaneet. 

IEA:n mukaan Venäjän arvioidaan toimittavan Eurooppaan 60 miljardia kuutiometriä kaasua tänä vuonna, mutta ensi vuonna määrä saattaa pudota nollaan. Kiina on tämän vuoden 10 ensimmäisen kuukauden aikana vähentänyt nesteytetyn maakaasun tuontiaan, mutta jo ensi vuonna se saattaa palata markkinoille ja kahmaista jopa 85 prosenttia tarjolle tulevasta lisätarjonnasta.

Norja noussut suurimmaksi kaasun myyjäksi

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Norja on noussut Euroopan suurimmaksi kaasun myyjäksi. Muualta maailmasta tuodaan LNG-kaasua sellaista tahtia, että satamiin on syntynyt pullonkauloja ja ruuhkia. Suuri tarjonta on painanut kaasun hintaa laskuun.

Birolin mukaan vaarana on, että Euroopan kaasuvarastot voivat ensi vuonna täyttyä vain 65-prosenttisesti. Vaara ei suinkaan ole ohi, hän sanoi.

– Hallitusten tulee tarttua toimiin energiatehokkuuden parantamiseksi, uusiutuvan energian tuotannon kasvattamiseksi ja ilmalämpöpumppujen asentamiseksi, jotta kaasun kysyntää saadaan vähennettyä.

Lue myös:

    Uusimmat