QAnonin kannattajat uskovat saatanaa palvovaan pedofiilieliittiin, jolta vain Trump voi pelastaa maailman – mystisellä salaliittoteorialla kannattajia myös Suomessa

3:29
QAnon salaliittoteorioiden vyyhti levisi myös Suomeen – ”Faktoja poimitaan tarkoitushakuisesti”

Koronapandemia on lisännyt verkossa kiertäviä salaliittoteorioita. Yksi näistä on Yhdysvalloista lähtenyt QAnon, jonka hurjimmat teoriat käsittelevät eliitin saatananpalvontaa harjoittavaa salaliittoa ja näkevät Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin maailman pelastajana.

QAnon on Yhdysvalloista peräisin oleva salaliittoteorioiden vyyhti, joka kasvaa lumipallon tavoin. Kannattajat uskovat sosiaalisessa mediassa leviävien viestien tulevan salaperäiseltä Q:ltä, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen.

– Q on myyttinen hahmo, jonka väitetään olevan Yhdysvaltain valtionhallinnossa korkean turvallisuusluokituksen työntekijä. Hänen uskotaan vuotavan salaista tietoa. Viesteissä ei koskaan sanota suoraan, mistä on kyse. Hän antaa niin sanottuja Q-droppeja, joita seuraajat lähtevät tulkitsemaan omista tarkoitusperistään, Pyrhönen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Teorian yksi ydinuskomuksista on, että Yhdysvaltain demokraatit ja virkakoneisto pyörittävät pedofiilirinkiä ja palvovat saatanaa. Kannattajat uskovat, että vain presidentti Donald Trump voi pysäyttää tapahtumat ja pelastaa yhdysvaltalaislapset ringiltä.

Teoriat ovat levinneet myös suomalaisten some-syötteisiin suomenkielisenä, muun muassa Facebookissa. Trump-teorian lisäksi QAnonin liepeillä liikkuu teorioita koronapandemiasta. Väitteiden mukaan koronavirusta ei ole olemassa tai se ei ainakaan ole tappava.

– Teoriat lähtevät siitä, että kaikki virallinen tiedonvälitys on huijausta. Kerrotaan muun muassa, että tutkijat ovat rahoittajien talutushihnassa.

Oletko törmännyt somessa salaliittoteorioihin? Näin sisältöä juuri sinulle tuottavat algoritmit toimivat. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:19

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta kertoo koronan vauhdittaneen valheellisen tiedon levittämistä yleisemminkin netissä. Hän vastaa valtioneuvoston koronatutkimuskatsauksen disinformaatiota käsittelevästä osiosta.

– Valheen virus leviää biologistakin virusta nopeammin, eikä välitä maantieteellisistä rajoista. Tämä trendi on kasvava. Eniten liikkuu ihmeparantumiseen liittyvää tietoa. Väitetään myös, että Covid-19 on biologinen ase,  Limnéll sanoi Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja