Mainos

Pyydystä ja päästä -kalastus vastoin lakia

Maa- ja metsätalousministeriö pitää pyydystä ja päästä -kalastusta lainvastaisena. -Jos joku on eri mieltä, niin asia ratkaistaan viime kädessä oikeudessa, ministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Pirkko Skutnabb sanoo.

Ministeriön mielestä valvovien viranomaisten on puututtava tällaiseen kalastukseen, jos sitä ilmenee.

Jokin aika sitten maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) arvioi pyydystä ja päästä -kalastuksen eläinsuojelulain vastaiseksi. Kannanotto sisältyy vastaukseen, jonka ministeri antoi kansanedustaja Esa Lahtelan (sd.) hallitukselle tekemään kirjalliseen kysymykseen.

Pyydystä ja päästä -kalastuksessa kala pyydetään perholla tai vieheellä. Kala lasketaan vapaaksi, kun se on irrotettu koukusta. Tällaisen kalastuksen tavoitteena ei ole kalan pyydystäminen ruuaksi, joten sillä ministeriön kannan mukaan aiheutetaan kaloille tarpeetonta kipua ja kärsimystä, minkä laki kieltää.

-Laissa ei ole kielletty nimenomaan tätä kalastusmuotoa kuten esimerkiksi kalojen suomustaminen elävänä. Viime kädessä tietysti oikeus ratkaisee, rikotaanko tällaisessa harrastuksessa eläinsuojelulakia, Skutnabb sanoo.

Tarpeettomasta kivun tuottamisesta eläimille on säädetty vähintään sakkoja ja enintään kaksi vuotta vankeutta.

Vähän harrastajia

Suomen Kalamiesten Keskusliiton kalatalouskonsulenttina ja tiedottajana toimiva Ilkka Sailo arvioi, että pyydystä ja päästä -kalastuksen harrastajia on Suomessa ollut hyvin vähän.
-Vähän, koska tällainen kalastus ei kuulu kulttuurimme, Sailo mainitsee syyksi.

Sailo ei sano tietävänsä, että pyydystä ja päästä -kalastuspaikkoja olisi Suomessa.
-Olen kuitenkin kuullut, että tällaista kalastusta on harjoitettu muun muassa Ahvenanmaalla, hän kertoo.

Sailo luonnehtii pyydystä ja päästä -kalastuksen tuontitavaraksi.
-Meillä pääosa pyydystetyistä kaloista käytetään ravinnoksi. Kalan kärsimysten minimoiminen ja lopettaminen on itsestäänselvyys. Tarpeeton leikkiminen eläimillä ei mahdu moraalisääntöihimme, Sailo korostaa.

Pydystä ja päästä -kalastusta harjoitetaan Sailon mukaan lähinnä läntisessä Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kansanedustaja Esa Lahtela teki pyydystä ja päästä -kalastusta koskevan kirjallisen kysymyksen hallitukselle Metsähallituksen suunniteltua Lieksan Ruunaankoskiin tällaista kalastuspaikkaa. Jatkossakin Ruunaalla päästetään pyydystetyistä kaloista vain lain määräämät kuten vahingoittumattomat alamitat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.