Pystytkö piirtämään kuvioita ihoosi? Ominaisuudella on myös nimi – asiantuntija kertoo, mitä dermografismi on

0:40
Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on?

Dermografismissa eli piirtopaukamoinnissa ihoon nousee raapaistaessa raapaisujäljen mukainen kuvio. Ilmiön tarkkaa syytä ei tunneta.

Kun ihoa raapaisee tylpällä esineellä piirtojälkeen, piirtojälki nousee koholle. Jos sinulle on käynyt näin, olet kokenut dermografismin.

Dermografismissa eli piirtopaukamoinnissa ihoon nousee nokkosihottumapaukama piirtojäljen mukaisesti.

–  Dermografia ei ole harvinaista. Arviolta 5–10 prosenttia väestöstä omaa taipumuksen dermografismiin, kertoo ihotautien ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo.

Reaktio syntyy 5–15 minuutissa ja katoaa itsestään 15–30 minuutin kuluessa.

Syytä ei tunneta

Piirtojälki on koholla ja vaalean punertava, ja sen ympäristö voi punoittaa ja kutista. Ilmiön tarkkaa syytä ei tunneta.

– Dermografismiin liittyy voimakas histamiinin eritys ihossa. Piirtojäljen kohoaminen ihosta ja jäljen turvotus syntyvät histamiinin vaikutuksesta. Piirtopaukamointi ei liity suoraan mihinkään muuhun sairauteen, Aitasalo kuvaa.

Dermografismi ei ole vaarallista

Dermografismi saatetaan mainita nokkosihottumanyhteydessä. Tämä johtuu siitä, että dermografia on yksi yleisimmistä fysikaalisen urtikarian eli nokkosihottuman muodoista.

Fysikaalisessa urtikariassa reaktion laukaisee ulkoinen ärsyke. Vaarallista ihoon piirteleminen ei kuitenkaan ole.

– Ihon piirtopaukamointi on niin sanottu hyvänlaatuinen oire, siihen ei liity limakalvo- tai yleisoireita. Suurin osa dermografiaoireita saavista henkilöistä on muuten täysin terveitä, Aitasalo sanoo.

Dermografismista kärsivä voi siis huoletta piirtää ihoonsa "huvikseen".

– Iholla saattaa tuntua hetken kihelmöintiä tai kutinaa. Tämä ei ole vaarallista ja on ohimenevä tuntemus. Paukamointi häviää itsekseen noin puolessa tunnissa, Aitasalo sanoo.

Voi vaivata vain hetken tai vuosia

Piirtopaukamoinnin kulkua on vaikea ennustaa.

– Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sitä nopeammin oireilu tavallisesti hellittää. Piirtopaukamointia voi kokea kenties vain kerran, tai se voi kestää kuukausia tai vuosia sekä esiintyä puuskittain. Suurimmalla osalla oire vähitellen hellittää ja väistyy vuosien kuluttua, Aitasalo kuvailee.

Dermografismiin auttavat antihistamiinit. Jos dermografiataipumukseen kuitenkin liittyy ihon kutinaa ja tarvetta raapia, se voi heikentää elämänlaatua.

– Mikäli oireet ovat hankalat ja pelkkä antihistamiini ei riitä hoidoksi, voi lääkäri määrätä erilaisia sisäisesti käytettäviä lääkkeitä, UVB-valohoitoa tai vain erityistapauksissa, injektoitavaa, niin sanottuihin biologisiin lääkkeisiin kuuluvaa IgE:n vasta-ainetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja