Puutiaiskausi alkoi – tämä tauti voi tarttua minuuteissa!

Punkkikausi tuo mukanaan viheliäät taudit 10:04

Punkit levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia. Katso kumpaa voit ehkäistä rokotteella ja kumman hoitoon antibiootit auttavat.

Punkit ovat heränneet ja liikkeellä, joten luonnossa liikkujan on syytä suojautua asianmukaisesti. Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta siihen tehoaa antibioottihoito, jos se osataan diagnosoida. Tosin kerran sairastettu borrelioosi ei muodosta immuniteettia, joten siihen voi sairastua yhä uudestaan.

Puutiaisaivokuume on viruksen aiheuttama tauti, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Ainoa tapa suojautua puutiaisaivokuumeelta on rokottautuminen.

Minuuteissa vai vuorokausissa?

TBE-virus, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta, asuu puutiaisen sylkirauhasissa.

– Kun puutiainen imee verta, se erottelee siitä punasolut ja muut mitä tarvitsee ja sylkee loput takaisin. Tätä se tekee lukuisia kertoja imemisen aikana. Puutiaisaivokuumevirus voi tällä tavoin päätyä ihmiseen puutiaisen sylkirauhasista, kertoo Helsingin yliopiston virologian tutkija Anu Jääskeläinen Huomenta Suomessa.

– Tämä tapahtuu muutamissa minuuteissa sen jälkeen, kun puutiainen on ruvennut verta imemään.

Borreliabakteeri sen sijaan muhii puutiaisen suolistossa, ja lähtee liikkeelle vasta kun puutiainen alkaa pikkuhiljaa täyttyä verellä.

– Tutkimuksesta riippuen puutiaisen on täytynyt olla vähintään tunteja ja jopa pari vuorokautta kiinni imemässä ennen kuin borreliabakteeri tarttuu.

Muista huolellinen punkkisyyni aina ulkoilun jälkeen!

Lue myös:

    Uusimmat