Puutarhasakset käteen ja hommiin, pian on myöhäistä!

Pikkuhiljaa sulava lumi houkuttaa astumaan talven jäljiltä pihamaalle. Puutarhaneuvos Arno Kasvi muistuttaa, että puutarhan leikkaustyöt on suoritettava huhtikuun loppuun mennessä.

Pihamaan puut ja kasvit ovat huhtikuussa vielä talven jäljiltä lepotilassa. Kun niihin ilmestyy lehtiä ja kasvukausi alkaa, leikkaaminen ei tule enää kyseeseen.

− Toukokuun puolella puutarhan leikkaukset tulee olla jo tehty. Nyt pitää siis välittömästi tarttua toimeen, Arno Kasvi korostaa.

Tarkastele muun muassa pensas- ja havukoristeaitojen ja tuijien kuntoa sekä suuria oksia, jotka vaativat poistamista.

− Naapurien väliset raja-aidat sekä kadunvieriaidat tarvitsevat muotoleikkausta. Pensasaidat leikataan kasvun jäljiltä korkeutta vähentäen ja sivuja siistien, sekä lehti- että havukasvit. Poista myös lumipainaumat, jos ne eivät oikene roudan sulettua.

Taimet ilmestyvät kauppoihin

Puutarhan hoitotöiden jälkeen on aika pakata perhe autoon ja suunnata kohti taimimyymälää. Mitä aikaisemmin ostoksensa hoitaa, sitä monipuolisempi valikoima on tarjolla.

− Taimia ei ole pakko istuttaa heti. Ne voi myös istuttaa väliaikaisesti ja siirtää varovasti kesällä uuteen paikkaan, Kasvi vinkkaa.

Valikoimassa riittää silmäniloa moneen makuun.

− Erityisesti koristekirsikkapuut ovat tulossa muotiin; niitä näkee jo paljon. Myös koristeomenapuut käyvät kaupaksi.

Ne, ketkä muistivat istuttaa syksyllä pihamaallensa kukkasipuleita, palkitaan kevään mittaan häikäisevällä väriloistolla.

− Ikävä kyllä nyt on myöhäistä istuttaa sipuleita; niiden istutus tapahtuu ainoastaan syksyllä.

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat