Puupohjaista vaatekuitua valmistava Spinnova avaa kaupallisen mittakaavan tehtaan Jyväskylään – aloittaa yhteistyön H&M:n kanssa

Puupohjaista kuitua kehittävä Spinnova ja brasilialainen sellujätti Suzano rakentavat kaupallisen mittakaavan tehtaan Jyväskylään. Tehtaan on määrä olla tuotannossa vuonna 2022.

Spinnovan mukaan ruotsalainen vaateketju H&M aloittaa yhteistyön Spinnovan kanssa. Spinnova on kehittänyt jo aiemmin materiaalejaan muun muassa Marimekon, Bestsellerin ja Bergansin kanssa.

Puusta tai jätevirroista ilman haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu on Spinnova mukaan globaalien tekstiilialan brändien saatavilla kahden vuoden kuluttua.

Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen arvioi tiedotteessa, että kaikki johtavat tekstiilialan brändit etsivät keinoja päästöjensä ja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Ne haluavat rakentaa tuotteilleen kiertotalouden periaatteita noudattavan materiaaliperustan.

– Olemme nöyriä, mutta ylpeitä siitä, että saamme pian tarjota brändeille uutta, Suomessa tehtyä mullistavan ekologista kuitua ja kangasta, Poranen sanoo.

Spinnovan pilottitehdas sekä tutkimus- ja tuotekehitys -keskus sijaitsevat Jyväskylässä. Uuden tehtaan tuotantoa johtaa ja operoi Spinnovan ja Suzanon puoliksi omistama yhteisyritys.

H&M kertoo etsivänsä jatkuvasti ekologisia materiaaleja

Suzanon teknologia- ja innovaatiojohtaja Fernando Bertolucci kertoo, että yhtiö käyttää tuotantoprosesseissaan vain viljeltyä puuta. Suzano on johtavia eukalyptussellua tuottavia yhtiöitä Latinalaisessa Amerikassa.

– Kun yhdistämme tämän uusiutuvan raaka-aineen Spinnovan teknologiaan, jolla tuotetaan paljon ekologisempaa kuitua kuin tekstiiliteollisuudessa saatavilla olevat kuidut, vastaamme modernin yhteiskunnan kysyntään, Bertolucci sanoo.

H&M:n johtaja Mattias Bodin kertoo puolestaan, että yhtiön tavoitteena on tulla aidosti kiertotaloustoimijaksi. Hänen mukaansa H&M testaa ja etsii jatkuvasti ekologisia materiaaleja brändiensä käyttöön.

– Näemme Spinnovassa hienon tilaisuuden ratkaista useita niistä vastuullisuushaasteista, joita meillä tänä päivänä on, Bodin sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat