Putous-tähti 21 vuoden takaisesta läpimurtoroolistaan: "Ilmoitin vanhemmilleni, että minä aloitan nyt elämänkoulun"

Putous-tähti Pihla Penttinen nousi julkisuuteen vuonna 1997 ensi-iltansa saaneen Sairaan kaunis maailma -elokuvan myötä. Penttinen oli jättänyt lukion kesken ja pyrki vahvasti näyttelemistä kohti.

Putouksen yhdeksännen kauden näyttelijäjoukossa mukana oleva Pihla Penttinen, 39, tuli suurelle yleisölle tutuksi 1990-luvun lopulla. Penttinen näytteli yhden Jarmo Lampelan ohjaaman Sairaan kaunis maailma -elokuvan (1997) päärooleista.

Vuoden 1997 parhaan elokuvan Jussi-palkinnon voittanut Sairaan kaunis maailma kertoo kolmesta helsinkiläisestä teinistä, jotka päätyvät huumekuriireiksi.

– Herran jumala, siitä on kauan aikaa! Minä olen ihan muumio, Penttinen kauhistelee.

– Silloin olin päättänyt todella vahvasti, että minusta tulee näyttelijä. Olin jättänyt lukion kesken, lopettanut tanssi- ja pianonsoittoharrastukset ja ilmoittanut vanhemmilleni, että minä aloitan nyt niin sanotun elämänkoulun. He olivat luonnollisesti hyvin huolissaan.

Penttinen kertoo pyrkineensä vahvasti näyttelemistä kohti. Samoihin aikoihin, kun Sairaan kaunis maailma tehtiin, hän pääsi mukaan Kellariteatteriin.

– Pyrin Teatterikorkeakouluun vasta, kun olin 21- tai 22-vuotias. Pääsin toisella yrittämällä sisään. Pelottihan se ajatus, että mitä jos en pääsekään sinne. En antanut itselleni muita vaihtoehtoja kuin se, että minusta tulee näyttelijä, Penttinen muistelee.

Sairaan kaunis maailma -elokuvan suosio teki Pihla Penttisestä tunnetun nimen.

– Jos oikein muistan, siinä vaiheessa 1990-lukua kotimaisella elokuvalla ei välttämättä mennyt kauhean hyvin. Sairaan kauniin maailman kaltaisia nuorisoelokuvia ei oltu tehty. Kävimme muiden näyttelijöiden kanssa puhumassa Irti Huumeista ry:n kaltaisten instanssien tilaisuuksissa, ilman, että itsellä olisi ollut minkäänlaista muuta kokemuspohjaa aiheesta kuin kyseinen elokuva. Se oli tosi mielenkiintoista, Penttinen jatkaa muistelua.

Sairaan kauniin maailman miespääosia näyttelivät Arttu Kapulainen ja Joonas Bragge.

– Artun kanssa olemme päätyneet samalle alalle. Joonaksen kanssa pidin pitkään yhteyttä, mutta nykyään vähän vähemmän. Jarmo Lampelan kanssa olen tehnyt töitä sen jälkeen muun muassa elokuvissa Joki (2001) ja Miesten välisiä keskusteluja (2012).

Katso videolta Pihla Penttisen taidonnäyte sketsihahmo Mallu-Jasminana!


Putous MTV3-kanavalla lauantaisin klo 19.30!

Lue myös:

    Uusimmat