Putkimies kuoli sähköiskuun – vaarallisia pistorasioita useissa suomalaiskodeissa

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan hengenvaarallisia pistorasioita on suomalaiskodeissa paljon. Etenkin maadoitettujen pistorasioiden turvallisuus kannattaa tarkistuttaa alan ammattilaisella. 

Mikäli pistorasiasi on asentanut asianomaiset oikeudet omaava ammattilainen, voit huokaista helpotuksesta. Muussa tapauksessa niiden testaaminen kannattaa, jotta voit turvata oman ja perheesi turvallisuuden. 

Keväällä viemäritukosta avaamaan tullut putkimies kuoli virheellisesti kytketyn pistorasian aiheuttamaan sähköiskuun viemärinavauskonetta käyttäessään.  Ilmeni, että virheellinen, maallikon tekemä asennus oli tehty vuosia sitten.  Kylpyhuoneen peilikaapin pistorasiassa oli vuosien saatossa käytetty vain suojaeristettyjä sähkölaitteita, joiden rakenne estää jännitteen pääsyn laiterunkoon myös vikatilanteessa. Viemärinavauskone oli järeämpää tekoa ja metallikuorinen.

- Jos valot ja hiustenkuivaajat toimivat maallikkoasentajan jäljiltä kylpyhuoneessa moitteettomasti, se ei tarkoita, että asennus olisi turvallinen. Esimerkiksi hiustenkuivaaja on suojaeristetty sähkölaite, jota oli voitu käyttää vuosia ongelmitta ennen putkimiehen kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Teettäkää sähkötyöt ammattilaisilla, heidän työtään ei tarvitse epäillä, ylitarkastaja Roger Kanerva Tukesista sanoo.

Tämä ikävä tapahtuma on aiheuttanut huolestumista yrityksissä, jotka tarjoavat huolto- remontti – ja korjauspalveluita ihmisten koteihin.  Tällaiset ”sähköansat” ovat aiheuttaneet useita vastaavanlaisia vaaratilanteita. Alkukesästä sattui myös putkimiehen kuolemantapauksen kanssa täysin identtinen vaaratapaus, tosin sillä kertaa ilman vakavia seurauksia.

Omien valvontahavaintojensa perusteella Tukes arvioi, että hengenvaarallisia pistorasioita on kodeissa paljon. Tukes muistuttaa, että sähkölaitteiston haltija eli asunnon omistaja on lain mukaan vastuussa sähkölaitteistonsa kunnosta.  Tämä on tärkeää tiedostaa myös taloyhtiöiden hallituksissa ja isännöitsijäpiireissä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja