Mainos

Putinille kylmää kyytiä tuoreessa kyselyssä – "Hyvä Venäjälle, huono muulle maailmalle"

Suomalaiset antavat huonon arvosanan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Asia selviää MTV Uutisten tuoreesta kyselystä. Kyselyssä vain reilu viidennes vastaajista arvioi, että Putin on ollut hyvä tai melko hyvä presidentti Venäjälle.

Kyselyssä kartoitettiin myös sitä, miten Ukrainan konflikti on vaikuttanut Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Yli puolen mielestä maiden suhteet ovat kohtalaisella tasolla, Ukrainan tilanteesta huolimatta.

Viidennes vastaajista on sitä mieltä, että maiden välit ovat peräti hyvällä tasolla. Vain kuusi prosenttia vastaajista uskoi, että Suomen ja Venäjän välit ovat Ukrainan tilanteen vuoksi huonot. 

Näin Putinin presidenttiyttä luonnehdittiin kyselyn avovastauksissa:

"Hän on yhdistänyt kansaa, sekä jämäköittänyt Venäjän ulkoista kuvaa."

"Sisäinen vakaus, kun täysi katastrofikin olisi ollut mahdollinen."

"Ajaa kaikissa tilanteissa Venäjän etua objektiivisesta moraalista välittämättä. Hyvä Venäjälle, huono muulle maailmalle."

"Ajaa vahvaa sisäpolitiikkaa ja uskottavan sotaisaa ulkopolitiikkaa. Venäjän suurvalta-ajattelun näkökulmasta tämä on varmaankin siis ollut hyvä asia. Muiden maiden näkökulma olisi toinen."

"Valitettavasti maa ja kansa on vielä niin lapsenkengissä "demokratiassa" että tarvitsee diktaattorin keulaansa."

"Ajaa omaa, läheistensä ja liittolaistensa etuja, ei välitä kansasta vaan vallasta."

"Perinteinen neuvostojohtaja, joka haluaa olla yksivaltias. Ei ole luotettava."

"Ei ole edistänyt rauhaa, talouden kehittymistä eikä hyvinvointia."

Putin-kriittisestä asenteesta huolimatta suomalaiset pitävät tärkeänä sitä, että Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat säännöllisesti. Yli yhdeksänkymmentä prosenttia kyselyn vastaajista piti joko hyvin tai melko tärkeänä, että presidentit Niinistö ja Putin pitävät säännöllisesti yhteyttä puhelimitse ja kahdenkeskisten tapaamisten kautta.

Onnitteluja Suomelle ei herunut

Putinin eiliseltä vierailulta ei herunut vielä onnitteluja itsenäiselle Suomelle. Sen sijaan presidentit nostivat lehdistötilaisuudessa esiin muun muassa Suomen ja Venäjän talousyhteistyön piristymisen sekä ympäristöasiat.

Vierailua varjostivat kuitenkin maailmanpolitiikan kipupisteet kuten Yhdysvaltojen asettamat pakotteet sekä Venäjän ja Kiinan laivastojen harjoitukset Itämerellä.

MTV Uutisten tilaaman kyselyn toteutti Corefiner Oy. Heinäkuun loppupuolella haastateltiin hieman yli tuhatta suomalaista. Virhemarginaali on 3 prosenttia suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.