MTV:n tuore Venäjä-kysely: Näin kansa vastasi - "historiallisen etäiset välit"

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa pari viikkoa sitten. Vierailun jälkeen noin 1400 suomalaiselta kysyttiin Suomen ja Venäjän välisistä suhteista.

Presidenttien järjestämässä tiedotustilaisuudessa Putin totesi: "Suomen turvallisuuden tärkein tae on Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus". Kun suomalaisilta kysyttiin, mitä mieltä olet Putinin lausunnosta, lähes puolet suomalaisista oli eri mieltä Putinin kanssa. 

Hieman alle 40 prosenttia vastaajista oli Putinin kanssa samaa mieltä ja lähes 20 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa. Kyselyn tuloksesta ei voida päätellä sitä, että liittoutumista pidettäisiin turvallisuuden takeena, tai edes sitä, että Naton kannatus olisi Suomessa noussut.

– Putinin puhe saattaa Suomessa lisätä Nato-kannatusta, mutta tässä asiassa ei ole siitä kysymys. Tässä on enemmänkin kysymys siitä, että suomalaiset eivät koe sitä järkevänä, että Suomen asioista päätetään maan rajojen ulkopuolella, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Kahdenkeskistä kanssakäymistä arvostetaan

Kun suomalaisilta kysyttiin kuinka tärkeänä he pitävät sitä, että Niinistö pitää säännöllistä yhteyttä Putiniin, vastasivat lähes kaikki, että se on tärkeää. Hyvin tärkeänä sitä piti 52 prosenttia suomalaisista ja melko tärkeänä 38 prosenttia vastanneista.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että kahdenvälisten suhteiden ylläpitäminen on tärkeää. 

– Kansainvälisessä politiikassa on suuri merkitys sillä, että tiedetään mitä asioista ajatellaan. Toisaalta pystytään koordinoimaan paremmin tulevia tapahtumia ja pystytään etsimään ratkaisu. 

Suomalaiset ymmärtävät aikaansa

Suomalaisilta kysyttiin myös miten Ukrainan konflikti on vaikuttanut Suomen ja Venäjän väliseen suhteeseen. Vastaajista noin neljä viidestä on sitä mieltä, että suhteet ovat kärsineet, mutta ovat silti kohtalaiset.

Aaltolan mukaan tulos osoittaa, että suomalaiset ovat seuranneet aikaansa.

– Kaikki asiaa vähänkin seuranneet ovat kyllä huomanneet sen, että Suomen ja Venäjän välit ovat tällä hetkellä historiallisesti hyvin etäiset, on sanktioita ja vastasanktioita, on tuomitsevia lausuntoja johtuen Venäjän aggressiivisesta toiminnasta Ukrainassa. Kansalaiset ovat noteeranneet sen hyvin, että suhteet eivät ole ihan priimakunnossa, mutta samalla on myös huomioitu sekin, että ongelmista huolimatta asiallisia suhteita on ylläpidetty, sanoo Aaltola.

Tutkimus tehtiin  17.6. -24.6. välisenä aikana. Siihen vastasi 1481 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja