Putin ylisti Tshetshenian vaaleja

Venäjän johtoa tukeva puolue on nousemassa voittoon Tshetshenian parlamenttivaaleissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin arvioi, että Tshetshenian vaalit merkitsevät tasavallan paluuta perustuslailliseen järjestykseen. Putin ylisti vaaleja hallituksen istunnossa Moskovassa.

Kremliä tukeva Yhtenäinen Venäjä -puolue näyttää voittavan eiliset parlamenttivaalit. Viranomaiset ilmoittivat päivällä, että laskenta on edelleen kesken mutta Yhtenäinen Venäjä on saamassa reippaat 60 prosenttia äänistä. Äänestysprosentin sanottiin nousseen yli 60:een.

Parlamenttivaalit pidettiin Tshetsheniassa ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Vaalien kulusta on ollut vähän riippumattomia arvioita, koska paikalla ei ollut virallisia länsimaisia tarkkailijoita.

Asiantuntija kiistää Tshetshenian vaalien demokraattisuuden

- Äänioikeutetuista lähes 70 prosenttia antoi äänensä, eikä vaalien kulussa tapahtunut ainuttakaan häiriötä, kiitteli Putin, jonka puhelinkeskustelu Tshetshenian presidentille Alu Alhanoville esitettiin Rossija-televisiokanavalla.

Euroopan neuvoston epäviralliset vaaliasiantuntijat ovat eri mieltä eilisen tapahtumista.

- Viranomaiset pakottivat kansalaisia äänestämään. Ihmiset kävivät vaaliuurnilla vain suojellakseen läheisiään. Ryhmämme on esittänyt epäilynsä vaalien demokraattisuudesta, kertoo Euroopan neuvoston Tshetshenia-asioiden valmistelija Andreas Gross uutistoimisto AFP:lle.

Grossin mukaan tasavallan todellinen valta lepää varapääministeri Ramzan Kadyrovin käsissä, eikä hänen vallankäyttöään pystytä säätelemään demokratiaan kuuluvilla keinoilla.

Tshetshenian presidentti Alhanov puolestaan sanoi tiedotustilaisuudessa, että Euroopan neuvoston edustajat olivat julistaneet parlamenttivaalit lainvoimaisiksi.

Putinia tukeva Yhtenäinen Venäjä -puolue näytti voittavan vaalit yli 60 prosentin äänisaaliilla.

Ehdokkuuslupa tasavallan johdolta

Kommersant-lehden mukaan Tshetshenian kansan lisäksi myös parlamenttiehdokkaita uhkailtiin.

- Minulle ehdotettiin, että ilmoittaisin vapaaehtoisesti luopuvani ehdokkuudesta. Hyvitykseksi luvattiin muun muassa vakituinen virka, paljastaa nimettömänä pysyttelevä poliitikko.

Vuoden 2004 presidentinvaaleihin osallistunut Movsur Hamidov kertoo, että Kremlin ja sen asettaman Tshetshenian korkeimman johdon on myönnettävä lupa jokaiselle ehdokkaalle.

- Tshetsheenit ovat mieltyneet oppositiopuolue Jablokoon ja sen johtajaan Grigori Javlinskiin. Puolue ei kuitenkaan käynyt minkäänlaisia neuvotteluja Kadyrovin tai muiden ministerien kanssa, joten Jablokon ehdokkailla ei ole mahdollisuutta päästä parlamenttiin, ennusti Hamidov ennen vaaleja Novaja gazeta -lehdelle.

Hamidovin ennustus toteutui. Jabloko jäi selvästi alle viiden prosentin äänikynnyksen.

Euroopan neuvoston vaaliasiantuntijat ja ihmisoikeusjärjestöt kiistivät, että äänestysvilkkaus olisi vastannut viranomaisten väittämää yli 70:tä prosenttia.

- Valvoin kollegoitteni kanssa pääkaupunki Groznyin äänestyspaikkoja, joissa kävi äänestäjiä muutamasta kymmenestä noin 300:aan. Virallisissa tiedotteissa väitettiin, että kyseisenä aikana äänestyspisteissä olisi jonottanut 2000-3000 kansalaista, kertoo ihmisoikeusjärjestön edustaja Kavkazki uzel -internetjulkaisun toimittajalle.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat