Putin vierailulle Pohjois-Koreaan

Putin vierailulla Pohjois-Koreassa - maiden sotilasyhteistyö esillä 2:01
Katso myös: Putin vierailulla Pohjois-Koreassa - maiden sotilasyhteistyö esillä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa Pohjois-Koreaan tiistaina. Kaksipäiväisestä vierailusta ilmoitti Kreml maanantaina.

Matka maailman eristyneimpään maahan tapahtuu Putinin tavoitellessa lisää ampumatarvikkeita jatkaakseen sotaa Ukrainaa vastaan.

Vierailun aikana Venäjä ja Pohjois-Korea allekirjoittavat useita "tärkeitä asiakirjoja", mukaan lukien mahdollisen strategisen kumppanuussopimuksen, kertoivat venäläiset uutistoimistot viitaten Vladimir Putinin neuvonantajaan Juri Ushakoviin.

Viime vuoden syyskuussa Putin isännöi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin harvinaista matkaa Venäjän Kaukoitään. Tuolloin Putin sanoi näkevänsä "mahdollisuuksia" sotilasyhteistyöhön Pohjois-Korean kanssa.

Länsimaat, Etelä-Korea ja Ukraina ovat syyttäneet Pohjois-Koreaa aseiden lähettämisestä Venäjälle käytettäväksi Ukrainassa YK:n Pohjois-Korealle asetettujen pakotteiden vastaisesti. 

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean mukaan Venäjä on vastineeksi antanut Pohjois-Korealle teknistä apua sen satelliittiohjelmaa varten sekä lähettänyt apua ruokapulasta kärsivälle maalle.

Putin vieraili edellisen kerran Pohjois-Koreassa 24 vuotta sitten pian presidentiksi tulonsa jälkeen.

Pohjois-Koreasta Putin jatkaa matkaa Vietnamiin.

Yhdysvallat kantaa huolta Korean niemimaan turvallisuudesta

Yhdysvallat on "huolestunut" Venäjän ja Pohjois-Korean tiiviimmistä suhteista, sanoi Valkoinen talo maanantaina.

– Emme ole huolissamme matkasta. Me olemme huolissamme näiden kahden maan suhteiden syvenemisestä, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Huoli tästä ei hänen mukaansa liity vain siihen, millaisia vaikutuksia suhteiden syvenemisestä on ukrainalaisiin.

– Sillä me tiedämme että pohjoiskorealaisia ballistisia ohjuksia käytetään edelleen ukrainalaisia kohteita vastaan, Kirby sanoi.

Huolta aiheuttaa Kirbyn mukaan vastavuoroisuuden mahdollisuus, joka voisi vaikuttaa turvallisuuteen Korean niemimaalla.

"Osoittaa Puninin riippuvaisuuden"

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Putinin vierailu Pohjois-Koreaan osoittaa sen, kuinka riippuvaisia presidentti Putin ja Venäjä ovat nyt autoritaarisista maista eri puolilla maailmaa.

Venäjän lähimmät ystävät ja sen sotaponnistusten suurimmat tukijat ovat Stoltenbergin mukaan Pohjois-Korea, Iran ja Kiina.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan kehotti kansainvälistä yhteisöä vastustamaan Venäjän ja Pohjois-Korean johtajien ystävyyttä lisäämällä asetoimituksia Ukrainaan.

– Paras tapa vastata siihen on jatkaa diplomaattisen liittouman vahvistamista kohti oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa Ukrainassa ja toimittaa lisää Patrioteja ja ammuksia Ukrainaan, Kuleba sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös:

    Uusimmat