Putin: Venäjä harkitsee kansalaisuutensa hakemisen helpottamista kaikille ukrainalaisille

Ukraina äänestää presidentistä 2:12
Video: Ukrainan presidentinvaalit ratkesivat Volodymyr Zelenskyn murskavoittoon

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo maansa harkitsevan kansalaisuusprosessinsa keventämistä kaikille ukrainalaisille. Putin esitti kommenttinsa lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

–  Harkitsemme itse asiassa kansalaisuuden yksinkertaisempaa hakemista kaikille ukrainalaisille, emme vain Luhanskin ja Donetskin asukkaille, Putin kertoi toimittajille Pekingissä.

Venäjä ilmoitti aiemmin tällä viikolla yksinkertaistavansa kansalaisuutensa hakemista Itä-Ukrainan separatistialueiden Luhanskin ja Donetskin asukkaille. Jatkossa alueiden asukkaat voivat saada Venäjän passin kolmen kuukauden sisällä sen hakemisesta.

Ukraina vetosi YK:n turvallisuusneuvostoon

Ukraina vetosi torstaina YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se puuttuisi Venäjän päätökseen. Ukrainan YK-lähettiläs Volodymyr Jeltshenko kutsui Venäjän toimia laittomiksi.

Lähettiläs myös vaati turvallisuusneuvostolta todellisia toimia siitä huolimatta, että Venäjä todennäköisesti käyttäisi veto-oikeuttaan, jos turvallisuusneuvosto nousisi sitä vastaan.

Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkinin mukaan Ukraina valmistelee Venäjää vastaan uutta sanktiopakettia separatistialueita koskevan kansalaisuuspäätöksen vuoksi, raportoi ukrainalainen Unian-uutistoimisto. Suunnitelmissa on Klimkinin mukaan taloudelliset ja sektorikohtaiset rajoitukset. Hän ei kuitenkaan valottanut tarkemmin Ukrainan aikeita.

Lue myös:

    Uusimmat