Putin Ukrainan tilanteesta: Kyseessä on Venäjä-fobia ja kansanmurha – Venäjä kerää rajalle jopa 175 000 sotilaan joukkoa

Tilanne kiristyy - mitä Venäjä Ukrainalta haluaa? 8:45
Video: Suomalaisasiantuntija uskoo Venäjän pelaavan eräänlaista sotilaallista peliä Yhdysvaltojen kanssa. Tavoitteena on saada Yhdysvallat taivuttelemaan Ukrainaa toimimaan Venäjän haluamalla tavalla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on avautunut Ukrainan Donbassin alueen tilanteesta räikein sanakääntein. Hän vertasi vallitsevia asenteita "Venäjä-fobiaan" ja kansanmurhaan, kertoo BBC.

Putin piti torstaina puheen, jossa hän korosti venäläisen väestön olevan syrjinnän kohteena.

– Tiedämme mitä Donbassissa tapahtuu. Se todellakin näyttää kansanmurhalta, Putin tilitti.

On täysin arvailujen varassa, mitä alueella tulee seuraavaksi tapahtumaan. Suomalaisasiantuntijan mukaan Putin pelaa Yhdysvaltojen kanssa eräänlaista peliä, jolla se pyrkii saamaan Yhdysvallat taivuttelemaan Ukrainan toimimaan Venäjän haluamalla tavalla.

Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitivät hiljattain videoneuvottelun. Biden totesi neuvottelussa, että Yhdysvallat vastaa vahvoilla taloudellisilla ja muilla toimilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Biden toisti lisäksi tukensa Ukrainan suvereniteetille ja painotti tilanteen liennyttämistä.

Kremlin mukaan Putin toi ilmi näkemyksensä siitä, että Ukrainalla on tuhoisa asenne Itä-Ukrainan sepataristialueita kohtaan ja katsoi syyn nykyisistä kiristyneistä suhteista sälytetyn aiheetta vain Venäjän harteille.

Kremlin tiedottaja Juri Ushakov totesi, ettei maiden suhteiden parantamisessa ole mitä luultavimmin näkyvissä nopeaa läpimurtoa, mutta kuvailee presidenttien osoittaneen halua jatkaa käytännönläheistä työtä ja keskustella myös "herkistä aiheista", jotka "huolettavat vakavasti Moskovaa".

– Neuvottelut rauhanomaisesta ratkaisusta ovat päätyneet umpikujaan, sanoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria ZakharovaReutersin mukaan.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan Venäjä on keräämässä jopa 175 000 sotilaan joukon Ukrainan rajan tuntumaan.

Venäjä on muodostanut kolme sotatoimiryhmää Ukrainan rajan itä-, kaakkois-, ja eteläpuolelle Krimille. Tänä vuonna Venäjä on koonnut neljättä joukkoryhmää Ukrainan pohjoispuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat