Putin: Valko-Venäjä saa Sputnik-koronarokotteen ensimmäisenä Venäjän jälkeen, Navalnyin tiedottajalta ilkeä piikki –"Kuulostaa uhkaukselta"

Venäjällä maailman ensimmäinen koronarokote – mitä Sputnik-rokotteesta tiedetään, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek? 9:46
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek suhtautuu epäilevästi Putinin lupailemaan koronasuojaan.

Venäjä kertoi elokuun alussa kehittäneensä ensimmäisenä maailmassa koronavirusrokotteen. Rokotteen turvallisuus ja tehokkuus on herättänyt vahvoja epäilyksiä kansainvälisissä tutkijoissa.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että Valko-Venäjä saa Sputnikiksi nimetyn koronarokotteen ensimmäisten maiden joukossa, heti Venäjän jälkeen.

– Keskustelimme Aleksandr Grigorjevitshin kanssa (Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko) ja sovimme. että Valko-Venäjä liittyy rokotteen viimeiseen testausvaiheeseen, minkä jälkeen se on heti ensimmäinen maa, joka saa tämän tuotteen, sanoi Putin uutistoimisto Tassin mukaan.

Putin väitti aiemmin, että venäläinen koronarokote takaa "pysyvän immuniteetin" koronavirusta vastaan ja että jopa toinen hänen tyttäristään on saanut rokotteen. 

Terveydenhuollon ammattilaiset ja kansainväliset tutkijat ovat ilmaisseet huolensa rokotteen turvallisuudesta, sillä sen kolmas testausvaihe puuttuu vielä kokonaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa suhtautuvansa epäilevästi Putinin lupailemaan koronasuojaan.

– Rokote on vastaavainen, mitä esimerkiksi Oxfordin yliopisto on kehittänyt, eli kyseessä ei teknologialtaan uusi rokote ja kehitystyötä on tehty paljon jo aiemmin, hän sanoi.

"Kuulostaa uhkaukselt"

Epäillyn myrkytyksen uhriksi joutuneen venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh julkaisi Twitterissä, että Putinin halu antaa Valko-Venäjälle rokotteen ensimmäisten joukossa kuulostaa uhkaukselta, koska sen turvallisuudesta ei ole minkäänlaisia takeita.


Lue myös:

    Uusimmat