Presidentti Niinistö kommentoi Sputnik-rokotetta – torjuu rokotediplomatian: "Rokotteita käytetään viruksen voittamiseksi"

Presidentti Niinistö tapasi median edustajia 38:41
Katso tasavallan presidentin kommentit videolta!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ennusta venäläisen Sputnik-koronarokotteen päätyvän helposti Suomen tai EU:n käyttöön.

Lääketieteellinen The Lancet -lehti kertoi eilen Sputnik V -koronarokotteen olevan 91,6-prosenttisen tehokas covid-19-tautia vastaan.

Rokote on käytössä Venäjän lisäksi myös useissa muissa maissa. Suomen tai EU:n lääkeviranomaiset eivät ole antaneet Sputnikille myyntilupaa.

Presidentti Niinistö ei valtiopäivien avajaisten yhteydessä asiasta kysyttäessä ennustanut, että Sputnik-rokotetta oltaisiin jatkossa hankkimassa Suomeen.

– Näyttää siltä, että tuo venäläinen rokote on jollain tavalla lännen kanssa yhteistyössä kehitetty tai ainakin selvitetty, Niinistö sanoi.

– Mutta sillähän ei ole minkäänlaista Euroopan unionin hyväksyntää olemassa ja me tiedämme kaikki, että ne prosessit ovat varmasti aika vaativia, Niinistö jatkoi.

Rokotediplomatialle ei vihreää valoa

Sputnik-rokote nousi esille tänään myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa koronarokotteista.

Asiantuntijoiden mukaan Sputnikin hankkiminen on periaatteessa mahdollista, mutta rokotteen tutkimus- ja tuotantopuolta tulisi arvioida ennen myyntiluvan saamista. Kyseessä ei olisi nopea prosessi.

Presidentti vastasi painokkaasti jatkokysymykseen siitä, voisiko venäläisrokotetta hyödyntää välineenä suhteiden luomiseen Venäjälle.

– Kyllä se on nyt niin, että rokotteita käytetään viruksen voittamiseksi, Niinistö sanoi.

Niinistö kommentoi valtiopäivien avajaisten yhteydessä laajemminkin Venäjän tilannetta.

Presidentti tuomitsi rauhanomaisten mielenosoitusten keskeyttämisen väkivallalla ja sanoi Suomen kiinnittävän jatkuvasti huomiota Venäjän ihmisoikeustilanteeseen. Toisaalta presidentti muistutti maiden välisestä 1 300 kilometrin rajasta.

"Varmasti jalkapalloväki tuosta puhuu"

Niinistöltä kysyttiin myös jalkapallon miesten EM-kisoista.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti tammikuussa siirtää jääkiekon miesten MM-kisat pois Valko-Venäjältä, jossa massaprotesteja itsevaltaista presidenttiä vastaan on tukahdutettu väkivallalla.

Tänä kesänä pelattavia jalkapallon EM-kisoja, myös Suomen maajoukkueen pelejä, on tarkoitus pelata muun muassa Pietarissa.

Julkisuudessa on nyt esiintynyt pohdintoja ja spekulaatioita siitä, pitäisikö ottelut siirtää pois Venäjältä.

– Valko-Venäjän kohdalla se oli jääkiekkoväki, joka tuohon ratkaisuun päätyi. Varmasti jalkapalloväki kohdaltaan ja keskuudessaan tuosta puhuu, Niinistö kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat