Mainos

Putin tiukkana Kaliningradin viisumikiistassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti tänään kantansa, jonka mukaan hän vastustaa jyrkästi Euroopan unionin suunnitelmia vaatia viisumia Kaliningradin ja manner-Venäjän välillä matkaavilta venäläisiltä.

Putinin mukaan Venäjä ei tule hyväksymään mitään päätöksiä, jotka jakaisivat Venäjän aluetta. Kaliningradin kaupunki sijaitsee erillään manner-Venäjästä Baltiassa, Liettuan ja Puolan ympäröimänä. EU on suunnitellut, että kun Puola ja Liettua liittyvät unionin jäseniksi, mahdollisesti jo 2004, vaaditaan venäläisiltä viisumi heidän matkustaessaan Kaliningradiin EU:n alueen läpi. Nykyisin viisumia ei tarvita.

EU:n mielestä sen säännöt edellyttävät viisumipakon käyttöönottoa. Unionin arvellaan myös pelkäävän laittoman maahanmuuton yleistyvän, jos viisumivapaus säilyy. Unioni on kuitenkin ehdottanut kompromissia, jossa Kaliningradin asukkaille annettaisiin erioikeus matkustaa viisumitta.

Venäjä on vastustanut viisumiehdotuksia jyrkästi. Se on esittänyt viisumivapaata käytävää Kaliningradin ja Venäjän emämaan välille sekä rautatie- että maantieliikenteessä. -On vaikea kuvitella tilannetta, että Jakutskista Siperiasta sukulaisensa hautajaisiin Kaliningradiin matkustavan pitäisi pyytää lupa vieraan valtion konsulaatista. Sellaista ei voi edes ajatella, Putin sanoi tänään Kremlissä. -Kaikkien Venäjän kansalaisten viisumimääräysten tulee olla yhteneviä. Mikään muu ratkaisu ei ole ihmisten perusoikeuksien mukainen, hän jatkoi. Putin muistutti, että jopa kylmän sodan ajan jaetussa Saksassa kuljetusongelmista pystyttiin huonoista väleistä huolimatta sopimaan.

Pitkäaikainen kiistakysymys

Kaliningradin kysymys on hiertänyt EU.n ja Venäjän välejä jo pitkään. Asiasta keskusteltiin edellisen kerran toukokuun lopulla pidetyssä Venäjän ja EU:n huippukokouksessa. Tuolloin Putin vaati tiukkasävyisesti viisumivapaata liikennettä Kaliningradin ja Venäjän muiden osien välille, kun Puola ja Liettua liittyvät EU:n jäseniksi. -Kysymys on venäläisille elintärkeästä asiasta, Putin sanoi. Hän uhkasi kokouksessa, että Venäjän suhteet EU:hun riippuvat nimenomaan Kaliningradia koskevista päätöksistä.

Putinin mukaan kaliningradilaisten matkustusmahdollisuudet ovat Venäjälle elintärkeä asia. Niiden järjestäminen on Venäjän ja EU:n suhteiden kehityksen kriteeri, hän jatkoi. -Nyt kun haudataan kylmää sotaa, tällaista voi entistä vähemmän ymmärtää, hän lisäsi. Kaliningrad, entiseltä nimeltään Königsberg, kuului Saksalle, kunnes venäläisjoukot valtasivat sen vuonna 1945. Siitä tuli Venäjän Itämeren-laivaston tukikohta. Kaliningrad joutui eristyksiin emämaastaan, kun Liettua itsenäistyi 1991. Kaupungissa asuu noin miljoona ihmistä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.