Putin on Vietnamissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee tänään Vietnamissa.

Hanoissa hän tapaa maan tuoreen presidentin To Lamin sekä maata hallitsevan kommunistisen puolueen pääsihteerin Nguyen Phu Trongin.

Venäjä on tähän mennessä ollut vähäpätöinen kauppakumppani verrattuna Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. AFP:n mukaan kulisseissa puhutaan kuitenkin, että pöydällä olisi puolustusyhteistyön mahdollisuus liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Vietnam varovaisempi suhteissaan

Pohjois-Koreassa Putin sai riemukkaan vastaanoton seremonioineen, johon kuului tanssijoita ja lippua liehuttelevia lapsia.

Vietnamissa vastaanoton odotetaan olevan hillitympi, maan yrittäessä säilyttää suhteensa ystävällisinä kaikkiin vieraisiin valtioihin. Erityisesti maa on varonut joutumasta osapuoleksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kilpailussa, jossa molemmat yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa Kaakkois-Aasiassa. Viime vuoden syyskuussa myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Vietnamissa.

Yhdysvallat yrittää vähentää riippuvuuttaan Kiinasta korkean teknologian tärkeimpien komponenttien toimittajana ja pitää Vietnamia mahdollisena vaihtoehtona.

Vain noin kolme kuukautta Bidenin vierailun jälkeen myös Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Vietnamiin.

Vietnam pelkää pakotteita

Vietnamilla ja Venäjällä on läheiset suhteet Neuvostoliiton ajoilta, ja Venäjä oli vuosikymmenien ajan merkittävin asetoimittaja Vietnamille.

YK:ssa Vietnam on pidättäytynyt äänestämästä Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen puolesta. Kommunistisen puolueen sanomalehden mukaan Putin on kiittänyt Vietnamia "tasapainoisesta suhtautumisesta kriisiin Ukrainassa".

Asiantuntijoiden mukaan Vietnam kuitenkin lopetti suuret sotilashankinnat vuonna 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoo AFP. Molemmat haluaisivat jatkaa asekauppaa, mutta Vietnam pelkää Yhdysvaltojen pakotteita.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat