Mainos

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tiivistyy – yhteisharjoituksia jo viikoittain

2:00

Ruotsin ja Suomen tiivistyvä puolustusyhteistyö näkyy jo nyt viikottaisessa toiminnassa maiden välillä. Ilmavoimilla yhteistä ja aktiivista harjoitustoimintaa on eteenkin pohjoisessa. 

Heinolan Lusissa vanhan Mikkelintien varsi on ollut pursuillut tällä viikolla paikallisia ja vähän kauempaakin tulleita ihmisiä. Karjalan lennoston järjestämässä lentotoimintaharjoituksessa riittää nähtävää kun Hornet ja Hawk -hävittäjät tekevät laskeutumis- ja lähtöharjoituksia viiden päivän ajan. 

Kyläläisiä sadat lentoonlähdöt eivät tunnu haittaavan. Karjalan lennoston kanssa on jopa sovittu yhteistuumin tunnin mittaisesta lypsytauosta, jolloin maatalousyrittäjät ehtivät lypsää lehmät ilman hävittäjien huutoa.

- Ei ole mitään häiriötä, mieluummin päinvastoin. Tulee vähän tällekin kylälle elämää, Heinolan kantakaupungilta Lusiin saapunut Esko Pesonen naurahtaa.  

Paikallinen urheiluseura myy pellolle puolestaan autopaikkoja ja makkarakojullakin on pidempi jono kuin suuremmillakin markkinoilla. 

Yhteistyö tiivistä jo nyt

Keskiviikkona Lusin varalaskupaikalle kaarsi myös läntisen naapurin, Ruotsin, Gripen -hävittäjäpari. Suomen ja Ruotsin väliseen Cross Border -toimintaan kuuluvia yhteisharjoituksia tehdäänkin ilmavoimien kesken jo viikoittain. 

- Ruotsi on jo sijaintinsakin puolesta meille ihan oiva yhteistyökumppani. Varsinkin tuolla pohjoisella alueella, Luulajassa Kallaxsen tukikohta ja Lapin lennoston tukikohta Rovaniemelle ovat aivan optimietäisyydellä toisistaan ja siellä tämä yhteistyö on jo ihan viikottaista, Karjalan lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen sanoo.

Myös Ruotsin puolella tiivistyvä yhteistyö nähdään hyvänä mahdollisuutena molemmille maille.

- Suhtaudun asiaan erittäin positiivisesti. Se on mielestäni hyvä molemmille maille ja se helpottaa meitä molempia olemaan parempia ilmassa. Rakennamme turvallisuutta yhdessä, kuten sanotaan, ja minä kannatan sitä, Suomessa tänään vieraillut Ruotsin ilmavoimien majuri Karl Sunder sanoi MTV Uutisille

Gripen -hävittäjät Suomeen?

Suomessa Hornet -hävittäjät korvaava koneratkaisu on parhaillaan tietopyyntövaiheessa. Samalla kun uutta konemallia pohditaan, ovat nykyiset Hornetit parhaassa iskussa.

- Hornetin kannalta eletään juuri nyt sen parhiata vuosia. Meillä on juuri kaksi elinikäpäivitystä tehty ja hävittäjä on tällä hetkellä hyvinkin suorituskykyinen. 

Uudet hävittäjät Ilmavoimilla pitäisi olla käytössä 2020-luvun puolivälin paikkeilla. Todennäköisimpinä korvaajaehdokkaina on pidetty yhdysvaltalaista F-35A -monitoimihävittäjää tai juuri ruotsalaisten JAS 39 Gripen E/F NG -monitoimihävittäjää. 

Olisiko tiivistyvä yhteistyö entistä helpompaa ja antoisampaa, mikäli SUomi valitsisi Gripen -vaihtoehdon?

- Tottakai jos täysin sama kalusto on, niin toiminta on hyvinkin luontevaa, mutta en näe sitä milläänlailla välttämättömyytenä. Kyllä me ollaan hyvin pärjätty nytkin, vaikka onkin eri kaulusto. Siitä huolimatta yhteistoiminta on varsin luontevaa ja sovitaan hyvin yhteen, Karjalan lennoston komentaja Jari Mikkonen muotoilee. 

Samoilla linjoilla on myös Luulajan tukikohdan ruotsalaiskollega

- Varmasti yhteistyö olisi jonkin verran helpompaa kuin nyt. Olisi varmasti hieman helpompaa tehdä harjoituslaskuja puolin ja toisin, mutta hyvin asiat toimivat jo nytkin, Gripenillä Lusiin lentänyt Sunder sanoo.

17:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.