Mainos

Komentaja: Haluamme vain harjoitella maailman parhaiden kanssa – amerikkalaiset kiistivät Rissalassa markkinoinnin

2:04

Savon taivaalla jytisee kolmatta päivää, kun amerikkalaishävittäjät potkaisevat Rissalan tukikohdasta suomalaishornettien perään. Sysimustat sadepilvet nielaisivat koneet keskiviikkona muutamssa sekunnissa näkymättömiin.

Lentokentän reunalle tuoduilla Ilmavoimien rekkalavoilla lentokonebongarit ovat haltioissaan. Kamerat räpsyvät.

– Todella komea ja hieno ääni. Siinä oli semmonen erilainen pehmeys kuin Hornetissa ja voimaa tuntui olevan vielä enemmän, kehui kuopiolainen Mika Wallin kiikarit ja kamera kaulassa.

Mutta kaikki suomalaiset eivät ole ihastuksissaan. Moni oudoksuu ja jopa pelkää läheistä ilmapuolustusyhteistyötä amerikkalaisten kanssa.

– Ei me haluta viestittää sen kummemmin mitään. Me halutaan ottaa se oppi irti mikä tästä on saatavissa. Halutaan harjoitella maailman parhaimpien yksiköiden kanssa, alleviivaa Karjalan Lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen.

Kuvausta rajoitettiin

Keskiviikkona media kutsuttiin tutustumaan harjoitukseen. Ympäristön kuvausrajoitukset olivat ankaria. Koneita sai kuvata vapaasti, mutta niitä oli ajettu paraatipaikalle vain kaksi - yksi suomalainen Hornet ja yksi amerikkalainen F-15-hävittäjä. Muihin rivistön perällä seisoneisiin vieraisiin ei saanut tutustua.

Koneissa ei ollut miehistöä. Huoltojoukot häärivät toki ympärillä. Ainoat liikkuvat kuvat olivat tarjolla kun laivueen osa palasi harjoituksesta ja seuraava osa nousi kiitoradalta.

Hyökkäystä ja puolustusta

Amerikkalalaislaivueeseen kuuluu kuusi hävittäjää ja ilmatankkauskone. Kahden viikon aikana harjoitellaan sekä hyökkäystä että puolustusta.Kolmatta päivää Suomessa lentävän F-15-laivueen komentaja kehuu vuolaasti suomalaisten osaamista.

– Emme pääse kovin usein ulkomaille harjoittelemaan. Yhteistyö suomalaispilottien kanssa on mahtavaa, suitsuttaa Oregonin kansalliskaartiin kuuluvan laivueen komentaja, eversti Jeffrey S. Smith.

Eversti Mikkosen mukaan harjoittelussa lähdetään tyvestä puuhun.

– Ensin tämmöstä yks vastaan yks kaartotaistelua ja sitten pikkuhiljaa enemmän koneita mukaan ja mennään isompiin ilmaoperaatioihin.

2:56

Markkinointia tai sitten ei

Amerikkalaiset painottivat Siilinjärvellä, että harjoitus on osa eurooppalaista yhteistyötä, ei mikään erikoisoperaatio Suomessa. Eversti Smith korosti Siilinjärvellä, että harjoitusyhteistyö on rauhanomaista ja kiisti, että Suomen vierailu olisi minkään sortin markkinointimatka – ei Naton eikä uusien hävittäjien.

– Ei se kaluston uusinta liity suoraan millään tavalla näihin vierailuihin. Tässä kehitetään nykyistä taitoa ja nykykaluston kanssa toimitaan. Hornetin seuraajahanke on sitten ihan eri juttu, eversti Mikkonen puolestaan korosti.

Jeffrey Smith kiersi kysymykset Hornetien korvaajista. Hän korosti olevansa lento-osaston komentaja ja sotilas.

– En ole markkinointimatkalla. Koneiden ominaisuuksista voin toki kertoa, eversti huomautti leveän hymyn kera.

Ensi viikolla Kuopion ja Rovaniemen välisellä alueella jyrisee jo kolmen maan koneita, kun Hornetit ja amerikkalaiset F-15-hävittäjät saavat harjoitusseuraksi vielä ruotsalaiset Jas Gripenit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.