Mainos

Puolustusvoimien telatykkihankinnat jäihin

Puolustusvoimat joutuu luopumaan panssaroitujen telatykkien eli panssarihaupitsien hankinnasta. Kenttähaupitseja asejärjestelmineen oli tarkoitus ostaa kahden valmiusyhtymän käyttöön, Porin prikaatiin ja Karjalan prikaatiin. Tilausvaltuudet niiden hankkimiseksi on kuitenkin nyt todettu riittämättömiksi.

Sotilas

Puolustusministeriö teki päätöksen hankinnasta luopumisesta, koska vuonna 1998 tapahtuneen tilausvaltuuden myöntämisen jälkeen monet maavoimien hankkeet ovat kallistuneet ja puolustusvoimien rahoituskehykset kaventuneet. Lisäksi hankinnoissa on tehty sisäisiä uudelleen kohdennuksia. Puolustusministeri Jan-Erik Enestam toteaa, että puolustusvoimien materiaalinen kehittäminen saattaa vaarantua, jos puolustushallinnon rahoituskehykset säilyvät tarpeisiin nähden liian tiukkoina.

Kotimaisia kenttätykkejä

Panssarihaupitsien tilalle valmiusyhtymille hankitaan kotimaisia 155 millimetrin kenttätykkejä vetäjineen. Myös hankintalistalla olleet panssaroidut tykit olisivat olleet myös ampumaetäisyyden suhteen samaa luokkaa eli kantama noin 40 kilometriä. Puolustusministeriö tilaa Patria Vammakselta aiemmin hankittujen ja hankinnassa olevien 27 kenttätykkijärjestelmän lisäksi vielä yhdeksän vastaavaa tykkijärjestelmää.

Uusien kenttätykkien tulinopeus on 6-9 laukausta minuutissa. Tykki on varustettu moottorilla, joka mahdollistaa tuliasema-alueella siirtymisen. Hankinnan työllistäväksi vaikutukseksi on laskettu puolustusvälineteollisuudelle 40 henkilötyövuotta. Näitä kotimaisia 155 mm:n tykkejä on jo koulutuskäytössä Kainuun prikaatissa.

Kolme panssarihaupitsia

Panssaroidun tykistöjärjestelmän hankintamahdollisuutta tutkittiin mm. viime talven aikana Rovajärvellä. Järjestelmät osoittautuivat kuitenkin niin kalliiksi, ettei käytettävissä olevalla rahoituksella olisi pystytty hankkimaan riittävää määrää tykkejä. Kokeiltavat asejärjestelmät olivat englantilainen 155 mm:n Braveheart eli AS90, saksalainen PzH 2000 ja slovakialainen Zuzana.Tela- tai pyöräalustoilla liikkuvien kenttähaupitsien tulinopeus on suuri, koska lataus perustuu erilaisiin automaatiojärjestelmiin. Niiden latausvaunut voidaan tarvittaessa kytkeä suoraan tulittavaan tykkiosaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.