Puolustusvoimien professori: Kemiallinen ase kiduttaa kuoliaaksi

Puolustusvoimien teknillisen tutkimuslaitoksen professorin ja räjähde- ja suojelutekniikkaosaston johtajan Markku Mesilaakson mukaan kemiallinen ase on "kauhea ase".

Se ei valikoi uhria, vaan kuka tahansa lapsi, vanhus, sotilas tai siviili voi tielle joutuessaan saada myrkytyksen ja kuolla.

Kemialliset aseet ovat Mesilaakson mukaan pelottavia myös siksi, että myrkylle altistuminen tuottaa erityisen tuskallisen kuoleman. Esimerkiksi hermokaasu aiheuttaa uhrissa kouristuksia, ennen kuin etenee esimerkiksi sydänlihakseen tai keuhkoihin ja tappaa.

– Suurina pitoisuuksina se vaikuttaa toki nopeasti ihmisessä, mutta ampumiseen verrattuna se on kiduttamalla tehty kuolema, Mesilaakso toteaa.

Kemiallisen aseen määritelmä

Kemialliset aseet tarkoittavat joko yhdessä tai erikseen

a) myrkyllisiä kemikaaleja ja niiden lähtöaineita (paitsi silloin kun niitä käytetään tarkoituksiin, joita ei kielletä tässä yleissopimuksessa) edellyttäen, että ne ovat laadultaan ja määrältään kyseisten tarkoitusten mukaisia

b) ammuksia ja laitteita, jotka on nimenomaan suunniteltu aiheuttamaan kuolemaa tai muuta vahinkoa kohdassa a yksilöityjen myrkkykemikaalien myrkyllisillä ominaisuuksilla, jotka vapautuisivat tällaisten ammuksien ja laitteiden käyttämisen seurauksena

c) välineistöä, joka on nimenomaan suunniteltu suoraan käytettäväksi yhdessä kohdassa b määriteltyjen ammusten ja laitteiden kanssa.

Lähde: Kemiallisten aseiden kieltojärjestö

Tarkoitus tekee kemiallisen aseen

Mesilaakson mukaan Syyrian väitetyssä kaasuiskussa mahdollisesti käytetyt taisteluaineet jäävät arvailujen varaan siihen asti, kunnes maaperästä tai uhrien verestä tai virtsasta otettavat näytteet saadaan analysoitua.

– Tarkastajaryhmän pitäisi saada ottaa paikan päällä näytteitä juuri sieltä, mistä he haluavatkin ottaa ja kuljettaa pois Syyriasta analysoitavaksi esimerkiksi eurooppalaisiin huippulaboratorioihin. Silloin saataisiin varmistus jopa hyvin pienistä ainemääristä, onko kyseessä ollut taisteluaine vai ei.

Mesilaakso muistuttaa, että Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaan kemialliseksi aseeksi voidaan kutsua mitä tahansa kemikaalia, jolla on myrkylliset vaikutukset – kyse ei ole pelkästään kieltosopimuksessa erikseen listatuista kemikaaleista, kuten sariinista tai hermokaasusta.

– Määritelmän mukaan mikä tahansa kemikaali, jolla on myrkylliset vaikutukset, voi olla kemiallinen ase. Tarkoitus tekee siitä kemiallisen aseen, jos sillä on haluttu vahingoittaa, Mesilaakso sanoo.

Syyria on yksi harvoista maista, joka ei ole ratifioinut eikä allekirjoittanut Kemiallisten aseiden kieltosopimusta. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW toimii yhteistyössä YK:n kanssa ja valvoo vuonna 1993 laaditun sopimuksen noudattamista. Sopimuksen on ratifioinut 189 maata.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat