Puolustusvoimain ex-komentaja Kahovkan padon tuhoutumisesta: "Isoimpia yksittäisiä tapahtumia sodan aikana"

Satelliittikuvat paljastavat tuhon: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa 0:47
Satelliittikuvat paljastavat tuhon: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa

Puolustusvoimain entisen komentajan mukaan Etelä-Ukrainassa on tällä hetkellä dramaattiset hetket, sillä Kahovkan padon tuhoutumisella on mittavia yhteiskunnallisia vaikutuksia. 

Puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja, Jarmo Lindberg sanoo MTV Uutisille, että Kahovkan padon räjäyttämisen taustalla on todennäköisimmin Venäjä.

 – Niin, kenelle siitä on etua, Lindberg pohtii viitaten padon tuhoutumiseen.

Tiistaiaamuna on laajalti uutisoitu Etelä-Ukrainassa Dneprjoella sijaitsevan Kahovkan padon tuhoutumisesta. Alue on venäläisjoukkojen hallinnassa. 

Padon tuhoutuminen ei vaikuta vain alueen ympäristöön ja alueella oleviin ihmisiin – sillä on merkitystä myös sodankäynnin kannalta. 

– Mikä on sotilaallisesti todella tärkeää, on se, että Dnepr-joki laajenee padon alla jopa viiden kilometrin levyiseksi ja virtaama kasvaa nopeasti. 

Venäjä hyötyy tilanteesta

Veden tulviminen on Lindbergin mukaan eduksi Venäjälle. 

 – Sillä Venäjä pystyy Krimin aluetta suojaamaan, koska Ukrainan joukkojen on vaikea edetä joen yli. 

Ukrainan presidentinkanslia on kuvaillut padon tuhoutumista ympäristölle katastrofaaliseksi, sillä se vaikuttaa nopeasti esimerkiksi alueen ihmisten juomaveden saantiin. 

Mittavat vaikutukset

Myös Lindberg kuvaili padon tuhoutumista katastrofaaliseksi, sillä sen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat mittavat – etenkin kylille, jotka sijaitsevat joen varrella ja läheisyydessä. 

– Tämä on yksi isoimpia yksittäisiä tapahtumia tämän sodan aikana. 

– Kahovkan tekojärvi tyhjenee ja se saattaa vaikuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysveteen ja kuivattaa kanavia, jotka vievät makeaa vettä Krimille.

Kolmen vitosen sääntö

Aikaa ei ole paljoa hukattavaksi, sillä vaikutukset näkyvät Linbergin mukaan jo nyt joen alajuoksulla. 

– Kolmen vitosen muistisääntö: Noin viiden tunnin kuluessa joenpinta nousee maksimiarvoonsa, eli viiteen metriin ja levenee viiden kilometrin levyiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitämässä tapahtuneen takia hätäkokouksen. Hersonin alueella puolestaan ihmisten evakuoinnit ovat olleet koko tiistaiaamun käynnissä.  

Vaikka Venäjä pystyykin suojaamaan miehittämäänsä Krimin aluetta paremmin Kahovkan tekojärven tyhjentyessä, tilanne on samalla sen joukoille tappiollinen. 

– Vesi tulee valtaamaan hyvin paljon maata joen etelärannalta – Venäjän suoja-alueelta ja puolustuslinjoista.

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Miten Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan vastahyökkäystä? Kuuntele videolta koko haastattelu. 

MTV Uutiset seuraa Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutuksia muun muassa päivän sotaseurannassa

Lue myös:

    Uusimmat