Puolustusvaliokunnan sotilastiedustelumietintöön useita vastalauseita – tukea lähdesuojalle ja kidutuksen tuomitsemiselle

Uusi tiedustelulaki on tekeillä – Suomen turvallissuustilanne muuttunut 7:08
Tiedusteluviranomaiset ovat korostaneet tarvitsevansa uusia valtuuksia ihmisten tietoliikenteen tarkkailuun.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto jättivät vastalauseensa eduskunnan puolustusvaliokunnan torstaina valmistuneeseen sotilastiedustelulakiesitystä koskevaan mietintöön.

SDP:n mukaan mietinnöstä puuttui tiedusteluviranomaisten ilmoitusvelvollisuus, jos esimerkiksi toimittajan lähdesuojan tai asianajajan salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluva tieto joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi.

–  Näin esimerkiksi asianajaja, lääkäri tai toimittaja saisi tiedon, milloin heidän ammattitoimintaansa kohdistuvan salaisuuden piirissä olevaa tietoa sisältävä viesti olisi vahingossa tullut manuaalisen selvittämisen kohteeksi, SDP:n vastalauseessa kirjoitetaan.

Vaativat ihmisoikeuksien kunnioitusta

Vihreiden ja vasemmistoliiton vastalauseissa listattiin lukuisia puutteita mietinnössä. Molempien puolueiden mukaan mietintöön olisi pitänyt esimerkiksi kirjata, että Suomi ei saa vastaanottaa tietoa, joka on saatu kiduttamalla tai muuten ihmisoikeuksia loukkaamalla.

Vihreät ja vasemmistoliitto esittivät myös, että tiedustelutoimintaan liittyviä lupa-asioita tulisi niiden monimutkaisuuden ja perusoikeuskytkennän vuoksi käsitellä tuomioistuimessa kahden tuomarin kokoonpanolla. Myös perustuslakivaliokunta esitti samaa sotilastiedustelulakiesityksestä antamassaan lausunnossa.

Eduskunnan hallintovaliokunnan on määrä saada siviilitiedustelulakiesitystä koskeva mietintö valmiiksi ensi viikolla. Siviili- ja sotilastiedustelulait on määrä käsitellä yhtä aikaa eduskunnan täysistunnossa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan tiedustelulakien käsittelyajankohta täysistunnossa ei ole vielä selvillä.

Lue myös:

    Uusimmat