Tiedustelulait saamassa viimeisen sinetin tänään eduskunnassa

Vaarantaako tiedustelulaki lähdesuojan 9:05
Huomenta Suomessa keskusteltiin viime viikolla tiedustelulakien vaikutuksesta tietosuojaan.

Siviili- ja sotilastiedustelulait ovat tänään eduskunnassa toisessa käsittelyssä. Eduskunta hyväksyi lakien sisällön ensimmäisessä käsittelyssä perjantaina.

Tänään lait ovat saamassa viimeisen sinetin, kun eduskunta äänestää niiden lopullisesta hyväksymisestä. Toisessa käsittelyssä päätetään vain lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, eli sen sisältöön ei enää voida puuttua.

Tiedustelulakeihin on liittynyt eduskunnassa monipolvinen prosessi. Lakeja piti käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta. Lait päätyivät "sakkokierrokselle" valiokuntiin.

Puhemies Paula Risikko (kok.) piti menettelyä tarpeellisena perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin jälkeen. Kritiikkiä esittivät ainakin professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin Twitterissä.

Täysistunto päätti lähettää siviilitiedustelulain takaisin hallintovaliokuntaan ja sotilastiedustelua koskevan lain takaisin puolustusvaliokuntaan. Valiokunnat antoivat tämän kuun alussa tiedustelulainsäädännöstä uudet mietinnöt.

Lue myös:

    Uusimmat