Puolustusministeri Niinistö Hangon harjoituksesta: Ei osa Naton puolustussuunnittelua, tilaisuus oppia muilta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei usko, että tänään alkanut Nato-johtoinen Baltops-sotaharjoitus herättää poliittisia intohimoja.   

– Emme ole osa Naton puolustussuunnittelua, sanoi Niinistö harjoituksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.  

Baltops-harjoitus toteutetaan Itämerellä vuosittain. Nyt on ensimmäinen kerta, kun osa siitä järjestetään Suomessa. Hangon Syndalenissa harjoittelee noin 600 miestä tästä päivästä ylihuomiseen asti. 

– Baltops-harjoitus on hyvä tilaisuus oppia muiden maiden armeijoilta ja myös tuoda suomalaisten osaamista esille, sanoo Niinistö.  

Maihinnousun harjoitteluun Hangossa osallistuu sotilaita Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Italiasta, Hollannista, Britanniasta ja Yhdysvalloista. 

Harjoitusta johtaa sotilasliitto Naton merellinen osasto eli Naval Striking and Support Force Nato.

Suomi mukana toistakymmentä vuotta

Tänään alkavassa osaharjoituksessa on mukana noin 600 sotilasta. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 160 rannikkojääkäriä Uudenmaan prikaatista sekä miinalaiva Uusimaa noin sadan hengen miehistöineen. 

Suomi ja Ruotsi ovat mukana ainoastaan maihinnousun harjoittelussa. Hangon harjoitusosion jälkeen Baltops jatkuu ensin Ruotsin Utössä ja sen jälkeen eteläisellä Itämerellä.

Baltops-harjoitus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Suomi on ollut mukana vuodesta 1993 lähtien.  

Puolustusvoimien alustavissa ennakkotiedoissa arvioitiin, että tämänkertaiseen Baltops-harjoitukseen osallistuisi noin 4500 henkeä noin 20 maasta. Osallistujien määrä on kuitenkin noussut noin 6100:aan.

Baltops-harjoituksen saapumisesta Suomeen kerrottiin huhtikuussa 2016:

Mittava kansainvälinen maihinnousuharjoitus Suomeen 2:08

Lue myös:

    Uusimmat