Mainos

Puolustusministeri Niinistö ei usko tiedustelulaitoksen antaneen ohjeistusta

1:27

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei usko, että Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut minkäänlaista kirjallista ohjeistusta kaksoiskansalaisista.

Kaikki maat eivät hyväksy kaksoiskansalaisuutta

 • Suomessa laki mahdollistaa monikansalaisuuden eli kaksoiskansalaisuuden.  
 • Kansalaisuuslaissa ei mainita erikseen, että kaksoiskansalaisuus on mahdollinen, mutta laissa ei myöskään rajoiteta sitä.  
 • Jos Suomen kansalaisella on myös jonkin toisen maan kansalaisuus, Suomen viranomaiset pitävät häntä Suomen kansalaisena Suomessa ja ulkomailla.  
 • Muiden valtioiden viranomaiset eivät välttämättä pidä häntä Suomen kansalaisena, koska osa muista maista ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta samalla tavalla kuin Suomi.  
 • Osa maista ei myöskään hyväksy kaksoiskansalaisuutta.

Niinistö kommentoi Ylen uutista, jonka mukaan Puolustusvoimien kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus on peräisin Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta.

Ylen mukaan epävirallisessa ohjeistuksessa määritetään, ettei Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia saisi sijoittaa muun muassa lennokkikoulutukseen tai Ilmavoimiin.

– Rohkenen epäillä, onko tiedustelulaitos antanut mitään kirjallista ohjeistusta, Niinistö sanoi toimittajille eduskunnassa.

'Hänen mielestään on tehtävä ero Puolustusvoimien virallisen toiminnan ja yksittäisten henkilöiden sanomisten tai sähköpostiviestien välillä.

– Puolustusministeriön lähtökohta on se, että Puolustusvoimilla tai Pääesikunnalla ei ole tästä asiasta virallista eikä epävirallista ohjeistusta. Se on sitten eri asia jos joku yksittäinen henkilö on jotain sanonut, kuten kävi Kainuun prikaatin tapauksessa, tai jos joku on jotain sähköpostilla lähettänyt, Niinistö painotti.

– Se ei ole virallista eikä edes epävirallista ohjeistusta, se ei ole norminantoa, se ei ole Puolustusvoimain virallista toimintaa, se ei ole Puolustusvoimien linjanvetoa tässä asiassa.

Niinistö ei sulkenut pois mahdollisuutta, että kaksoiskansalaisuuskohussa on viime kädessä kyse informaatiovaikuttamisesta.

– Se on aina mahdollista, että joku henkilö käyttää tämäntyyppistä tilannetta hyväkseen.

Lisätietoja kaivataan 

Niinistö ei osannut keskiviikkona vielä sanoa, aikooko hän vaatia Yleltä oikaisua uutiseen tiedustelulaitoksesta. Hän toivoi Yleltä lisätietoja uutisessa mainitusta tiedustelulaitoksen ohjeistuksesta.

Mikäli Ylen uutinen pitää paikkansa, on tapaus Niinistön mielestä vakava.

– Silloin on tilanne, jossa on toimittu voimassa olevan lain vastaisesti, ja totta kai ei koskaan ole hyvä, jos viranomaiset eivät noudata lakia.

Niinistö muistutti, että kaksoiskansalaisia koskevaa lainsäädäntöä ollaan muuttamassa.

– Siihen on selkeät syyt. Turvallisuusympäristö on muuttunut. Kaksoiskansalaisuudesta säädettiin vuonna 2003, jolloin maailma oli koko lailla erilainen.

Niinistön mukaan lainsäädännön muutokselle on suuri tarve.

– Lojaliteettiristiriita on erittäin vakava asia sotilasviroissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.