Mainos

Puolustusministeri korostaa: Suomi ei ole uhattuna, mutta valppautta vaaditaan

Kansainvälinen turvallisuusympäristö on muuttunut viime vuosina merkittävästi, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kuvaili hetki sitten puheessaan Suomen ulkomaanedustustojen päälliköille.

– Eri asteisia kriisejä riittää. Myös meidän lähialueilla sotilaallinen aktiviteetti on lisääntynyt: Venäjän sotilaallinen ilmatoiminta on lisääntynyt ja Nato on lisännyt läsnäoloaan Baltiassa ja Itämerellä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan kriisit kytkeytyvät pitkälti Ukrainan tilanteeseen ja kriisien selvittämiseksi olisikin tärkeää, että Ukrainassa päästäisiin rauhanomaisiin ratkaisuun.

Puolustusministeri kuitenkin korostaa puheessaan, että Suomi ei ole uhattuna.

– Aktiivisuuden lisääntymisestä huolimatta tilanne on rajoillamme edelleenkin vakaa. Suomessa on turvallista, mutta valppaana pitää olla. Etenkin Krimin tilanne osoittaa sen, että nopeat käänteet ovat kansainvälisessäkin politiikassa mahdollisia.

Puolustusmäärärahoja lisätään

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan hallitusohjelmassa on varauduttu Suomen puolustuskyvyn vahvistamiseen.

– Konkreettisia toimia puolustuskyvyn parantamiseksi alkavalla kaudella ovat muun muassa puolustusmäärärahojen korotus, merivoimien taistelukaluston uusiminen, ilmavoimien hävittäjähankintojen käynnistäminen ja maanpuolustukseen liittyvän säädösperustuksen tarkistaminen eri toten valmiuden tehostamiseen liittyen, Niinistö kertoo.

Hallitus on laatinut ensimmäistä kertaa kylmän sodan jälkeen puolustusselonteon, jossa määritellään puolustuspoliittiset linjaukset puolustuskyvyn ylläpidolle, kehittämiselle ja käytölle tulevina vuosina.

– Olimme hallitusneuvotteluissa yksimielisiä siitä, että maanpuolustuksesta ei ole varaa tinkiä. Materiaalihankintoihin saatavaa määrärahaa olisi nostettava ensi vuodesta alkaen 50-150 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä, puolustusministeri Niinistö sanoo.

Ministerin mukaan materiaalipuutteita on muun muassa panssari- ja ilmatorjunnassa, viesti- ja johtamisjärjestelmissä sekä ampumatarvikkeissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.