Puolustusministeri Kaikkoselta viesti hävittäjähankinnan lykkäämistä haikaileville: "Vastaus on yksiselitteinen"

6:27
Video: Viisi miljardiluokan hävittäjää on testattu – millä perustein valintoja tehdään?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä hävittäjähankinnasta, jota ei hänen mukaansa yksiselitteisesti voi lykätä.

Hornet-hävittäjät korvaava hankinta tulee olemaan rahassa mitattuna Suomen valtion historian suurin.

Poliitikoista etenkin vasemmistoliiton riveistä on kuultu puheenvuoroja, joiden mielestä kymmenen miljardin euron hankintaa tulisi lykätä esimerkiksi koronasyistä.

Puolustusministeri Kaikkonen lähetti puheessaan viestin: sotilaallisiin kriiseihin on varauduttava hyvissä ajoin, "jo hyvän sään aikana".

– Tämä olkoon myös yhtenä vastauksena niille, jotka haikailevat käyttöikänsä lopussa olevien Hornetien korvaamisen lykkäämistä, saati perumista, Kaikkonen sanoi.

"Hankintaa ei voi lykätä"

Nykyisen aikataulun mukaan päätös uuden hävittäjän mallista tehdään vuonna 2021, ja vanhat Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Kaikkosen mukaan mahdollisuutta hävittäjähankinnan lykkäämiseen on tarkasteltu useita kertoja.

– Vastaus on yksiselitteinen – hankintaa ei voi lykätä. Ensimmäiset uudet koneet on saatava maahamme vuonna 2025, Kaikkonen totesi.

– Puolustuksen alalla emme voi pitää välivuosia ilmapuolustuksesta toivoen, ettei turvallisuustilanne lähialueillamme heikkenisi.

Kaikkosen mukaan hankinnan lykkäämisestä ei koituisi edes säästöjä, sillä tässä tapauksessa Horneteja jouduttaisiin "tekohengittämään kalleilla toimenpiteillä".

Puolustusvoimissa 42 koronatapausta

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen puhui puheessaan esimerkiksi korona-ajasta puolustusvoimissa.

Kivisen mukaan koronatilanteen hallinnassa on käytetty samoja toimintatapoja kuin sotilaallisessa kriisissä käytettäisiin.

– Ne ovat osoittautuneet toimiviksi tässäkin tilanteessa, Kivinen sanoi.

– Koronatilanteen hallinta on toistaiseksi mennyt ihan kohtuullisesti. Tähän mennessä Puolustusvoimissa on sairastunut virukseen 42 henkilöä, joista 18 on varusmiehiä ja 24 henkilökuntaan kuuluvaa, Kivinen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja