Ilmavoimien huima arvio: Yksi hornet voisi pudottaa jopa 10 viholliskonetta – 60 hävittäjällä voisi taistella jo 600 viholliskonetta vastaan

Suomi on tekemässä massiivisen hävittäjäkaupan – hinta voi kohota 10 miljardiin:"Hankintoihin vaikuttaa poliittinen paine ja kaupallinen paine" 7:45
Suomi on tekemässä massiivisen hävittäjäkaupan – hinta voi kohota 10 miljardiin

Ilmavoimat arvioi, että taistelutilanteessa yksi Hornet voisi pudottaa noin kymmenen vastustajan konetta. Tämä tarkoittaa, että 60 monitoimihävittäjällä voisi uskottavasti taistella jopa 600 hävittäjää vastaan.

Luvut selviävät Puolustusvoimien omasta Radio Kipinä-podcastista. Kuudenkymmenen koneen lukua käytetään, sillä Hornetien korvaajia odotetaan hankittavan noin 60 kappaletta.

Podcastin asiaa puivassa jaksossa asiantuntijoina ovat strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen sekä Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen.

Suuren pudotuslukeman taustalla on muun muassa arvio kotikenttäedun tuomasta vaikutuksesta ilmataisteluun.

Arvioon viholliskoneiden pudotussuhteesta vaikuttaa myös suhteelliseksi suorituskyvyksi kutsuttu kokonaisuus.

Suhteellinen suorituskyky tarkoittaa Puolustusvoimien mukaan kaluston ominaisuuksia ja koulutustasoa, joita verrataan vastustajan vastaaviin.

– Hornetien osalta suhteellinen suorituskyky on varsin hyvä, mutta se rupeaa poistumaan, kun lähialueen mailla suorituskyky paranee", Keränen kertoo.

Lisäksi ilmatorjunta luonnollisesti tukee hävittäjien toimintaa ja tarjoaa suojaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä HS.

Lue myös:

    Uusimmat